Начало / Читателски дневник / Пет, за да са здрави духът и тялото

Пет, за да са здрави духът и тялото

Книги, които помагат да сме в чудесна форма

como-ser-una-persona-segura-confiada-810x540

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ЗДРАВЕТО се празнува на 7 април от средата на миналия век, но дълги години беше известен у нас като Ден на здравния работник. Всъщност мисията му е малко по-различна – да ни напомни, че грижата за себе си винаги се отплаща. И че в крайна сметка тялото е безценен инструмент, наш храм, който иска внимание, любов, че и мъничко старание.

Самият ден на здравето има всяка година различен акцент, който се избира от Световната здравна организация. Тази година фокусът е върху остаряването и здравето. Лесно е да се обясни – добре ли сме, ще усещаме годинките върху раменете ни по-леко…

Верни на страстта си, ние обаче надничаме в книгите. В Хеликон открихме прекрасни заглавия, посветени на здравето. Обединява ги едно – уважението към тялото.

1

Наскоро например се появи „СЛУШАЙ СВОЕТО ТЯЛО“ на Лиз Бурбо. Канадският автор излиза от рамките на медицината и предлага един цялостен подход при решаването на проблемите ни. Ненапразно я сравняват с една друга гранд дама – Луиз Хей.

Много полезна е и „ЧУЙ СВОЕТО ТЯЛО“. Наръчникът на Сара Авант Стоувър залага именно на това да сме в баланс – най-добрата профилактика срещу болестите. Затова книгата й обединява хранене, йога, медитация и практически съвети за всеки сезон.

2

Към тялото като към храм ни повеждат и Джефри Брантли и Уенди Милстайн. Те събират 100 дейности, които да помогнат да сме добре в тялото си, а то да е здраво… Книгата си наричат „5 ЦЕННИ МИНУТИ ЗА ВАШЕТО ТЯЛО“.

Удивителните способности на тялото разглежда и Бесел ван дер Колк. В „ТЯЛОТО ПОМНИ“ той събира 30-годишния си опит с травмирани хора. И разкрива как психическите трудности буквално се отпечатват и в нашето тяло.

3

Мичио Куши пък се обръща към невероятните постижения на източната медицина. Неговата „ВАШЕТО ТЯЛО НИКОГА НЕ ЛЪЖЕ“ е нещо като ръководство по източна диагностика. Съветите на Куши са безценни при най-различни проблеми. Но най-важното е, че помагат да открием проблема още в зародиш. За да сме скоро пак здрави…

Нашето време отнема от спокойствието ни, но в същото време дава удивително много възможности да се погрижим за себе си. Деня на здравето може да възприемем и така – като напомняне, че заслужаваме грижите, които гарантират здравето ни. Вижте колко богати на мнения, съвети и идеи са и книгите.

Книги за тялото разгърна Краси Проданов

Прочетете още

Al

Деня на Алиса отбелязваме на 4 юли

Фантазия, алегории, абсурдни ситуации – всичко това я прави необикновена Любимата книга от Луис Карол …