Начало / Любопитно / Време е за пролетно почистване – на книгите!

Време е за пролетно почистване – на книгите!

spirabilia_3При някои хора подтикът за почистване през пролетта нараства. При други, обаче, той е необходимост, особено ако сте сред притежателите на колекция от стари книги. Сайтът Bookriot дава куп полезни съвети как да се справите, ако сте наследили колекцията на възрастната си леля или ако просто обичате да трупате четива основно от антикварните книжарници.

  1. Огледайте ситуацията

Ключът към всяка успешна мисия е подготовката, а на вас със сигурност ще ви е нужен план, ако искате да запазите колекцията си от книги в добро състояние. Това означава не само да идентифицирате най-пострадалите от тях, но и да помислите как да им навредите повече. Най-добре направете списък с всичко, което планирате, а после изпробвайте методите за почистване, които сте набелязали, върху ненужни парчета хартия, картон и т.н. Проверете за нежелани реакции, защото може да се окаже, че книгите ви са „алергични” към някои препарати.

  1. cleaning-booksПърво мръсотията

Това е лесната част и за нея ще се нуждаете от слаба прахосмукачка и четка – за рисуване или за зъби. Ако се опасявате, че прахосмукачката ви ще навреди на хартията, обезопасете я, като привържете в предната й част парче чист плат, защото така ще намалите силата на засмукване. Ще ви е нужна и четка с дълъг косъм, ако ще чистите между страниците. Разтворете книгата, а ако има обложка, махнете я. С прахосмукачка преминете по обложката, а след това изчеткайте мръсотията между страниците.

  1. Мръсотия, мухъл и петна

Знаете ли, че любимият на мнозина аромат на стари книги всъщност означава само едно – плесен, която е пагубна за колекцията ви? Ако старата ви библиотека мирише като нова, значи се справяте с почистването отлично. Ако ли не, значи е време да се изправите срещу някои вредители. Използвайте маска, защото мухълът и плесента са вредни и за вас. Използвайте чиста кърпа, за да почистите плесента, ако тя е видима; ако не е така, избършете всяка корица внимателно с денатуриран спирт, а след това подсушете. Добре е да направите тест върху малко парче корица, преди да използвате спирта. За да се справите с мухлясали страници, поставете парче восъчна хартия под засегнатия лист. Не забравяйте, че плесента и мухълът са живи и заразни. Чистете засегната страница, само след като сте обезопасили останалата част от книгата. Избършете петната мухъл внимателно с малко денатуриран алкохол или перхидрол. След като сте почистили целия мухъл или плесен, поставете книгата в запечатан контейнер с бакпулвер или активен въглен за няколко часа. Не допирайте книгата до самото вещество! Тази стъпка цели да се абсорбират и последните следи в миризмата на книгата от мухъл.

Редовото почистването от мухъл и плесен гарантира превенцията на този сериозен проблем, но ето няколко съвета и при други заплахи:

Мазнина

Определено няма място в книгите ви. Поставете парчета кухненска хартия между омазнените страници, затворете книгата и поставете нещо тежко отгоре й. Хартията ще абсорбира мазнината, но може да се наложи да повторите упражнението.

Мръсотия

Това са всички онези гнусни парченца, останали след четенето на книгата, особено когато предишният й собственик е обичал да похапва, докато чете. Няколко часа престой във фризера и после внимателно остъргване с бръснач ще ви отърват от този проблем.

Петна

Има най-различни варианти за почистване на петна, но ефективността им зависи от източника. Каквото и да решите да използвате, първо го изпробвайте на малко парче хартия, за да не съсипете колекцията си.

 

  1. Справете се с влагата!

Първо, не се паникьосвайте, ако книгите ви се измокрят и не ги забърсвайте, това може да нарани хартията. Изсушете страниците, преди да се опитвате да ги почистите от мръсотия, плесен или петна. Ако се налага да отложите грижата за мокрите книги, сложете ги в затворена чанта във фризера, това ще спре развитието на мухъла, докато организирате спасителната акция. Когато сте готови, размразете книгите, преди да започнете работата по тях. Поставете вентилатор в далечния край на помещението, тъй като движението на въздушните маси ще подпомогне изсушаването, но не забравяйте, че ако то е неравномерно, книгата може да се разкъса. Ако книгата е подгизнала, трябва да поставите нещо абсорбиращо между всяка страница. Хартиените кърпи са идеални за случая, но може да се наложи да ги сменяте често. Когато книгата се отцеди, поръсете царевично нишесте между страниците и затворете в плътен контейнер за час или два. След това изчеткайте нишестето и ако книгата не е изсъхнала, поръсете отново.

  1. Работете внимателно с различните материи

2013-01-b-matthew-cleaning-local-studies-books-2Плат

Гумата е най-добрият вариант за почистването на корици от плат. Някои източници предлагат избърсването с малко омекотител и чисто парче план, но избягвайте да излагате книгите си на химикали, в чието въздействие не сте сигурни. Ако все пак това се налага, използвайте минимално количество вода и издушете веднага след това.

Кожа

С кожата стреляте в тъмното, защото различните типове реагират различно на еднакви почистващи агенти. Така че започнете с тест върху малък участък и не забравяйте, че велур се почиства единствено със суха кърпа.

Пергамент

Ако смятате, че сте попаднали на книга, печатана върху пергамент, използвайте телефон. За да звъннете на експерт. Пергаментът мрази влагата, мрази повечето почистващи препарати, мрази светлината, затова се доверете на специалист.

  1. Почистете крехките краища

За тази деликатна част на книгите ще помогне четката за зъби, като очевидно тя не бива да е използвана по предназначение преди това. Ползваната четка за зъби несамо е пълна с бактерии, но може да е намачкана до степен да не свърши никаква работа. Четките за грим са нейна алтернатива.

  1. Отървете се от буболечките

Ако имате достатъчно голям фризер, можете просто да уморите буболечките вътре. Но някои от тях са изключително упорити. Все пак помислете добре, преди да се насочите към препаратите против насекоми, защото те може да разрушат книгите ви. Най-добре пробвайте избрания препарат върху малък участък от книгата, преди да се окаже, че сте съсипали библиотеката си. Разбира се, винаги можете да отстраните механично насекомите и техните яйца, използвайки лупа, пинсета и безкрайното си търпение.

  1. Превенцията

Най-добрият начин да удължите живота на хартиените си четива е превенцията. Но помислете за дигитализация, ако държите да продължавате да ги четете.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …