Начало / България / Дебат по повод сборника „Минало несвършващо”

Дебат по повод сборника „Минало несвършващо”

Как мислим миналото – като наследство, класифицирано в архивите и музеите, или – като съпътстващо ни битие, вменяващо решения, пристрастия, смисли? Как използваме миналото – като източник на самочувствие, или като заместител, запълващ някакви дефицити в това самочувствие? Какво помним и какво забравяме? Дали и доколко нашето „днес” зависи от едно или друго струпване на спомени? Сборникът с текстове „Минало несвършващо” е резултат от изследването „Топоси на историческата памет”, в което участват преподаватели и студенти от Нов български университет, Американския университет в България и Софийския университет. Той ще бъде представен в „Червена зала” на „Червената къща” днес, 11 януари, от 19 ч.

Изследователите се опитват да идентифицират местата, събитията, действащите лица в българската история, които са формиращи за идентичността на българите днес; разсъждават върху ролята на историческата памет за изграждането на манталитетите в модерното българско общество; стараят се да очертаят степента на модернизацията му и степента на неговата (не)зависимост от историческите мотивации на днешното; проблематизират дали и в каква степен „многото история”, която народите на Балканите са произвеждали, вече си „почива” в музеите и архивите, или все още, сега, е действащо лице в постмодерното настояще.

Участие в премиерата-дебат ще вземат: Петя Кабакчиева (социолог), Александър Кьосев (катедра „История и теория на културата”, Софийски университет) и авторите на изследването Евгения Иванова (Нов Български Университет) и Евелина Келбечева (Американски университет в България).

„Минало несвършващо” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …