Начало / Любопитно / Мъжът, който спасява книгите

Мъжът, който спасява книгите

Хосе Алберто Гутиерес живее в Богота и притежава повече от странна библиотека –  събирана по боклукчийските кофи

20180806123041_0

Ето такива хора направо изпълват сърцата ни…

Колумбиецът се прехранва по възможно най-скромния начин, като работи в службите по чистотата… Но всички го знаят като Ангела на книгите.

Хосе има един странен навик – когато по време на работа види захвърлена край боклукчийските кофи книга, той я прибира. И до днес си спомня първата, която намерил – това била „Ана Каренина“ на Толстой. Сега, 20 години по-късно, притежава 25 хиляди тома – библиотека, достойна за някое българско читалище например!

Намереното трупа на купчини у дома

Средствата, с които разполага, трудно могат да му позволят да обзаведе истинска библиотека. Иначе сърцето му е широко…

Постепенно славата на Хосе се разнесла и хората започнали да го питат за книги – понякога за себе си, друг път за децата! Необикновеният библиотекар се вдъхновил и дори измислил име на своята частна колекция –Силата на думите.

river

Сбирката на Гутиерес – 25 хил. ненужни за хората тома, които сега имат шанс за нов живот и нова добринка

Съседите на Хосе разказват и следната история… Малко училище наблизо не можело да си позволи да създаде собствена библиотека. Библиотекарят-боклукчия разбрал и подарил голямо количество книги. След това продължил да го прави – през годините е ощастливявал вече 235 училища или обществени организации. Всичко това с книги, събирани от него доброволно от боклука.

„Най-ценното, което правим – казва Гутиерес, – е именно това, че даваме възможност на децата да започнат да четат. Аз самият съм отраснал тук и мога да напиша докторат за беднотията. Децата са принудени да работят от възможно най-ранна възраст.“

Доброто дело се увенчава с успех

Колегите на Хосе сега също събират книги – и му ги предават за библиотеката… Даже се говори за построяване на собствен дом на тази необикновена колекция. Дом, в който книгите да са си на мястото. Вместо на боклука.

История на колумбиеца разказа Краси Проданов

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …