Начало / Любопитно / Хамбарът, който стана библиотека

Хамбарът, който стана библиотека

Щипка магия и много архитектурен талант превръщат стара сграда в немския Кресброн в модерен център за четене и срещи

30986ff39b305b8eaa67fc6c74ebae17

Книгите са на разположение 24 часа

Наред с тях обаче новата градска библиотека предлага място за релакс, а също и за дискусии. Функцията й на обществен център се подчертава от обширно фоайе, което се превръща в зала при необходимост. На разположение е и уютна тераса на открито.

Целта била да се запази историята

Затова и подходът е изключително внимателен. Хамбарът е разположен почти в центъра на малкото населено място. Изградена са подсилени каменни основи, поставена е красива дървена облицовка. Гордостта на архитектурното студио Steimle Architekten, реализирало проекта, е запазеният остър покрив на постройката. Самата тя се състои от два етажа, основно място в които е заделено за книгохранилища.

Усещането в библиотеката е за много пространство

Архитектите оставят открита конструкцията на покрива и така тя придава обем отвътре на цялата библиотека. Самите специалисти казват, че са заложили на диалога между старото и новото. Изградени са кътове за периодика, както и място за по-уединено четене. Но целостта на пространството остава ненарушена.

Кресброн се населява от около 9 хил. души

А това означава, че потребност от пространство за срещи и четене има навсякъде, независимо от мащабите. Пък и смелото преустройство превръща мястото в притегателен център за различните поколения, на свой ред ги свързва. Иначе градчето е на брега на Боденското езеро. Отглежда се главно хмел, има и лозя. Годишният бюджет е около 20 млн. евро – горе-долу колкото бюджета на нашия Видин. А за преустройството на стария хамбар от немския град отделили около 4 млн. Това включвало както проекта и самия строеж, така и ремонт на пространството наоколо включително осветление и дори създаване на черешова градина в съседство.

Но нека по-добре надникнем в самата библиотека…

 

За библиотеката в Кресброн разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

357727098_727141285878906_3441911418794261736_n

Последната страница на книгата предизвиква депресия

За много читатели тя е неочаквано трудно преживяване Наближи ли краят на интересна книга, с …