Начало / Любопитно / 300-годишен трънски дъб очаква подкрепата ни

300-годишен трънски дъб очаква подкрепата ни

Столетникът се намира в с. Рани Луг и е нашият представител в конкурса „Европейско дърво на годината“

16-12-7

Точно до дървото е църквата

Тя пък е сигурно на два пъти повече години от дъба. Като всичко хубаво в България, на крачка е от това да рухне, но местните самоотвержено я спасяват. Заедно с дъба правят мястото уникално. Енергията се усеща навсякъде. Особено пък като запеят напролет и птици в клоните на дървото.

Българският дъб е събрал вече почти 4000 гласа

Финалистите в конкурса са 15. Гласува се до края на февруари. За сравнение, първите две дървета вече имат над 10 хил. гласа. Това са дъбът от руското Абрамцево и един 135-годишен бадем в Унгария. Иначе сред финалистите има още липи, ясен, бряст… Но нашето дърво очаква подкрепата ни на официалния сайт на инициативата.

Френският представител е изстрадал най-много

Корковият дъб, който сега е над 200-годишен, пред време пламнал. Средата му изгоряла, но дървото се оказало по-силно от стихията. Живата дървесина обгърнала мъртвата част и така стволът заприличал на птица. Расте и зеленее и днес в източната част на Корсика.

Конкурсът се провежда вече осем години

Първоначално се ражда в Чехия, като сега за него се грижи специално създадена асоциация. Проектът обединява общо шест фондации, сред които и българската „Екообщност“. Наред със състезателната част, има и много практична помощ за опазване на природата. Финансовото й измерение вече надвишава сумата от 10 мил. евро.

100042_660_370

Първо е било и българско дърво

Най-добрата ни година в конкурса е 2014-а. Тогава старият сливенски бряст печели категорично. После обаче дървото се разболява, като преди година сливналии вече го определяха за изсъхнало. Но няколко зелени клонки запазиха вярата им, че вековното дърво и този път ще оцелее. В града под Сините камъни има и специална фондация, която се грижи за него. Славата му затвърди и възпоменателна монета на БНБ.

Тайните на дърветата разкрива Петер Волебен

strom

Немският лесовъд нашумя с книгата си „Тайният живот на дърветата“. В нея описва как общуват обитателите на една гора. Темата продължава и в „Социалната мрежа в природата“. Изводът му е един: всичко, което ни заобикаля, е феноменално… И дава за пример това, че има пряка връзка между листопада и въртенето на земята. Или пък, че иглолистните гори произвеждат дъжд. 

За конкурса разказа Краси Проданов
Българското дърво може да подкрепите тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

liana-mikah-Puhj02KOHrc-unsplash

Доказано добрите книги – с нещо доказано вкусно

Комбинацията книга и храна прави преживяването двойно Есенните дни носят със себе си възможността – …