Начало / Интервюта / Децата порастват здрави, ако ги учим на нещо добро

Децата порастват здрави, ако ги учим на нещо добро

Наталия, Екатерина и Станка са трите лица на „За храната“ – фондация, която иска много, ама наистина много да промени начина, по който малките възприемат храната

3 momi4eta

Трите дами се включват вече за втори път в проекта „Промяната“, който тече през последните месеци по една от националните ни телевизии. Стигнаха и до финала, което привлече много погледи към тях… Нас вдъхновиха с искреното си желание децата да растат по-здрави. А сред примерите, които следват, откриваме примерно Джейми Оливър – един съвременен визионер в същата тази област на храненето. Но разговорът ни е за много повече неща… За това как настъпва промяната, кое обуславя храненето на децата, ядат ли те броколи и спанак, че и какво държи собственоръчно екипът на „За храната“ в собствените си хладилници. Получи се интересен разговор – лъчезарен и дори здравословен :)

– Как стигнахте до храната? Кога всъщност светва сигнална лампичка, че много от проблемите ни са свързани с нея?

Наталия: От личен опит мога да кажа, че човек се обръща към храната тогава, когато има здравословни проблеми, които не се лекуват с едно хапче. Има хора, които осъзнават важността на храната тогава, когато има нещо във външния им вид, което не могат да приемат. Във всички случаи съм забелязала, че хората стават много по-осъзнати спрямо себе си, близките си и природата тогава, когато започнат да внимават с какво се хранят.

– И трите имате образование, което е доста далеч примерно от нутриционистиката или друга наука, свързана с храненето. Кое или какво се превърна във ваш учител?

Екатерина: Вярно е, че всяка една от нас има различен професионален път – аз съм предприемач и маркетинг-експерт, Наталия е бизнес-консултант, а Станка е компютърен инженер. Но и трите сме майки. Като такива всеки ден ние трябва да решим какво ще приготвим за вечеря, с какви продукти. Учители са нашите деца, защото ежедневно ни поставят пред нови предизвикателства.

– А идеята за „Промяната“? Вярвахте ли, преди да се включите, че може да заинтригувате цялото общество?

Станка: Всъщност ние участваме за втори път в “Промяната”. Първата година нашият проект не беше одобрен, но при сегашното ни кандидатстване имахме зад гърба си две успешни национални кампании “Ден на революцията в храненето”, с които обхванахме около 4000 деца с помощта на 350 доброволци. Винаги сме вярвали, че темата за здравето и храненето на децата в България вълнува цялото общество и е въпрос на подход как ще бъде представена и споделена. Положителната обратна връзка, която получаваме от родители, учители и лекари, ни показва, че сме на прав път.

Copy of DSC_0316

„Децата са истинска неразбрана вселена. Понякога  харесват едно, друг път – друго. Моето дете например един ден просто реши да не яде повече банани, а в същото време прояде броколи…“ (Станка)

– Цитирате Джейми Оливър като човек със сходни идеи и донякъде ваш вдъхновител. Кое е ценно в неговата концепция?

Наталия: Джейми Оливър ни вдъхновява, защото със своята харизма и енергия успява да привлече много последователи (глобалното движение Food Revolution наброява около 700 хил. човека от цял свят). Важно е да кажем, че никой не е краен в разбирането си за храненето на децата. Фондация “За храната” определя в своя етичен кодекс какво разбира под здравословно хранене – това са утвърдените норми за здравословно хранене в българското законодателство, което не изключва нито една хранителна група. Общото е, че всички сме съгласни, че за децата е вредно да консумират т.нар. боклучава храна (junk food), както и храни с високо съдържание на захар и сол.

– Понеже основата на проекта ви е храненето на децата, има ли идеален вариант за тях? Елда, броколи или пък дори тиква – кое може да промени вкусовете им и техните нагласи?

Станка: Лични предпочитания в начина на хранене имат както възрастните, така и децата. Децата са истинска неразбрана вселена. Понякога  харесват едно, друг път – друго. Моето дете например един ден просто реши да не яде повече банани, а в същото време прояде броколи, които не поглеждаше преди. Наша отговорност като родители е да предлагаме разнообразно меню, без изкуствени оцветители и ароматизанти, без консерванти. Важно е да ги възпитаме в правилно отношение към храненето и храната.

– Май д-р Гайдурков казваше, че моделът ни на хранене е социален, т.е. ние винаги приемаме навиците на родителите или хората, с които сме израснали. В това отношение каква може да е промяната за възрастните?

Екатерина: Точно така е. Има семейства, където родителите следват един определен “семеен” модел на хранене, който разбира се, се пренася върху децата им и те също израстват със затлъстяване. Когато обаче се започне професионално работа с децата и се промени начина им на хранене и отношение към храната, проблемът със затлъстяването започва да се решава. Това означава, че не сме обречени. Ако родители ни са пълни, това не означава, че и ние ще бъдем такива. Генетичната заложеност има значение, но съществува и епигенетика, т.е. фактори, които оказват влияние върху нас през целия ни живот и те са свързани с хранене, движение, емоции, околна среда и много други.

– Кой канал според вас е най-ефективен именно за промяната в храненето – говоренето по телевизията, книги… Ако институциите не са включени, има ли всичко това смисъл?

Наталия: Всъщност не можем да кажем кой канал е най-ефективен. Много са групите, отговорни за храненето на децата в България – родители, баби и дядовци, лекари, учители, държавна администрация, законотворци, медии. Институциите не са единствените отговорни за здравословното хранене на децата. Всичко тръгва от семейната среда, след това децата попадат в своята социална среда – детската градина и училище. Затова е важно всички възможни канали да бъдат използвани, за да се говори непрекъснато по темата за детското хранене.

Food Revolution Day Fusion Academy (11)

„Като родители имаме опит какво и как да кажем, да поднесем на собствените си деца, за да ги убедим, че нещо е вкусно и полезно. Професионалисти сме в “замаскирането” на полезни храни, които уж приличат на шоколад…“ (Екатерина)

– Как реагират самите деца? Кое приемат лесно и кое е за тях по-неразбираемо?

Станка: Децата са много любопитни и от нас зависи да им представим полезната информация по интересен и забавен начин. От нашия опит с провеждането на кулинарни работилнички знаем, че децата обичат да приготвят храна, която след това могат да похапнат. Много често при нас са идвали родители, които казват “той не яде спанак”, а по време на кулинарната работилничка детето само си приготвя салата и я изяжда с апетит.

– Изкушавате ли се вече да съберете всичко, преживяно и научено, в собствена книга? Има ли всъщност заглавия, за които държите постоянно да са ви под ръка?

Екатерина: Ние не сме експерти по здравословно хранене на децата, но сме родители и имаме опит какво и как да кажем, да поднесем на собствените си деца, за да ги убедим, че нещо е вкусно и полезно. Професионалисти сме в “замаскирането” на полезни храни, които уж приличат на шоколад :) Нашите експерти в Консултативния съвет непрекъснато ни споделят най-новата научна информация, свързана с храненето, така че сме благодарни, че имаме достъп до всичко актуално в областта.

– Въпрос с усмивка: сега какво има по рафтовете на хладилниците ви?

Наталия: В моя хладилник има всичко, т.е. всички хранителни групи са представени по рафтовете. Всеки в моето семейство има своите предпочитания – например аз не консумирам мляко, защото имам лактозна непоносимост, но пък моите деца обожават киселото мляко. Важно е да им осигуряваме качествени продукти в правилните количества, за да се хранят пълноценно и да се развиват правилно.

– И още един, за да завършим темата… Кое е първо, ябълката или семката й?

Екатерина: Доста често се сблъскваме с различни трудности, но си повтаряме, че ние в момента сеем семенцата, които утре ще поникнат и ще станат вкусни “ябълки”. Вярваме, че сме успели, когато 10 деца научат повече за плодовете и зеленчуците, а след това разкажат това на своите приятелчета. Вярваме, че семенцата на знанието за правилното хранене утре ще поникнат и ще имаме пораснали деца, които ще бъдат здрави възрастни.

– Желаем ви от все сърце да успеете!

Интервю на Краси Проданов
„За храната“ в „Промяната“ може да подкрепите тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

403706160_721536976687762_289316711754404712_n

Дом, пълен с красиви класики, е благословия

Избираме няколко за топла и романтична Коледа Библиотеката вкъщи се пълни неусетно, изведнъж започваме да …