Начало / Любопитно / Има ли пряка връзка между четенето и интровертността?

Има ли пряка връзка между четенето и интровертността?

http://www.schooltechnology.org Photos of elementary students using iPads at school to do amazing projects.

Има ли пряка връзка между четенето и интровертността?

Този въпрос си задава на сайта Bookriot Лаура Мелгао и ето какъв е отговорът й:

„Откакто се помня, обичам да чета, винаги съм обичала. От също толкова време съм интроверт. И колкото повече любители на четенето познавам, толкова по-често намирам едно общо нещо с тях – и те са интроверти. Има ли тогава пряка връзка между четенето и интровертността?

Разбира се, не твърдя, че всеки читател е интроверт. Има хиляди различни хора с различни характери, които обичат книгите. Обратното би ни отегчило до смърт. Но тъй като мнозинството от читатели, които познавам, са и интроверти, не мога да не си задавам този въпрос.

Любимата част на четенето е, че ми позволява да се потопя в измислен свят. Потапям се в историята, защото ми позволява да изживея непознати животи, фантазии и да забравя за реалността поне за малко. Имайки предвид това, лесно виждам какво привлича интровертите към четенето. Кой би отказал да си седи тихичко в ъгъла, изживявайки хиляда различни живота, попаднал във фантастичен свят, където реалните проблеми просто не съществуват? Това е бягство. Когато реалността стане твърде осезаема, четенето е това, което те кара да забавиш темпото и да съхраниш здравия си разум.

Има доказани ползи от четенето – то успокоява, подобрява работата на мозъка, развива емпатията и т.н. Мнозина обаче смятат, че книгите не са много полезни за хората, които не са склонни да напуснат зоната си на комфорт. Изследователите не са съгласни.

Ако се замислим, четенето е самотно занимание, включващо само теб, съзнанието ти и историята. Имайки предвид, че интровертите копнеят да ги оставят насаме с мислите им, нищо чудно, че книгите са толкова привлекателни за тях. И в това няма нищо лошо, тъй като загубването в книгата съвсем не е загуба на време. Все пак редица проучвания показват, че четенето повишава способността за съпричастност и социалната интелигентност. Ако съпреживяваш с персонажа, това е практикуване на емпатичност. А интровертите са много добри в наблюдаването и разбирането на хората, всъщност са най-добрите слушатели.

Четенето стимулира мозъка, а възможността да изследващ купища непознати неща, без дори да напускаш дома си, ти дава стимул да планираш други неща, за които дори не си мечтал. В този смисъл книгите не те правят по-изолиран от света, нали така?

В обобщение, връзката между четенето и интровертността е очевидна. Въпреки факта, че връзката не е задължителна, книгите са привлекателни за интровертите. Независимо от това те трябва да продължават да четата, поне ако се съди по препоръките на учените. Няма нищо лошо в любовта към четенето и независимо дали сте интроверт или екстроверт, от книгите ще извлечете само ползи“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timothy-dykes-yd4ubMUNTG0-unsplash

Господа, четете!

Статистиките категорично са в полза на жените Книжният пазар съществува благодарение на по-нежната половина от човечеството. …