Начало / Любопитно / Има ли пряка връзка между четенето и интровертността?

Има ли пряка връзка между четенето и интровертността?

http://www.schooltechnology.org Photos of elementary students using iPads at school to do amazing projects.

Има ли пряка връзка между четенето и интровертността?

Този въпрос си задава на сайта Bookriot Лаура Мелгао и ето какъв е отговорът й:

„Откакто се помня, обичам да чета, винаги съм обичала. От също толкова време съм интроверт. И колкото повече любители на четенето познавам, толкова по-често намирам едно общо нещо с тях – и те са интроверти. Има ли тогава пряка връзка между четенето и интровертността?

Разбира се, не твърдя, че всеки читател е интроверт. Има хиляди различни хора с различни характери, които обичат книгите. Обратното би ни отегчило до смърт. Но тъй като мнозинството от читатели, които познавам, са и интроверти, не мога да не си задавам този въпрос.

Любимата част на четенето е, че ми позволява да се потопя в измислен свят. Потапям се в историята, защото ми позволява да изживея непознати животи, фантазии и да забравя за реалността поне за малко. Имайки предвид това, лесно виждам какво привлича интровертите към четенето. Кой би отказал да си седи тихичко в ъгъла, изживявайки хиляда различни живота, попаднал във фантастичен свят, където реалните проблеми просто не съществуват? Това е бягство. Когато реалността стане твърде осезаема, четенето е това, което те кара да забавиш темпото и да съхраниш здравия си разум.

Има доказани ползи от четенето – то успокоява, подобрява работата на мозъка, развива емпатията и т.н. Мнозина обаче смятат, че книгите не са много полезни за хората, които не са склонни да напуснат зоната си на комфорт. Изследователите не са съгласни.

Ако се замислим, четенето е самотно занимание, включващо само теб, съзнанието ти и историята. Имайки предвид, че интровертите копнеят да ги оставят насаме с мислите им, нищо чудно, че книгите са толкова привлекателни за тях. И в това няма нищо лошо, тъй като загубването в книгата съвсем не е загуба на време. Все пак редица проучвания показват, че четенето повишава способността за съпричастност и социалната интелигентност. Ако съпреживяваш с персонажа, това е практикуване на емпатичност. А интровертите са много добри в наблюдаването и разбирането на хората, всъщност са най-добрите слушатели.

Четенето стимулира мозъка, а възможността да изследващ купища непознати неща, без дори да напускаш дома си, ти дава стимул да планираш други неща, за които дори не си мечтал. В този смисъл книгите не те правят по-изолиран от света, нали така?

В обобщение, връзката между четенето и интровертността е очевидна. Въпреки факта, че връзката не е задължителна, книгите са привлекателни за интровертите. Независимо от това те трябва да продължават да четата, поне ако се съди по препоръките на учените. Няма нищо лошо в любовта към четенето и независимо дали сте интроверт или екстроверт, от книгите ще извлечете само ползи“.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

1

Проф. Гордън Шефърд: Който пие вино, направо ще си падне от кеф – то е почти толкова полезно, колкото и книгите

Няма майтап, нито е фейк новина. Гордън Шефърд, известен невробиолог от Йейл, пише в КНИГАТА …