Начало / Критика / Докъде ще стигне „Амазон” и наближава ли краят на издателствата?

Докъде ще стигне „Амазон” и наближава ли краят на издателствата?

Задават ли се черни облаци пред издателствата? Този въпрос поставя на обсъждане големият британски всекидневник „Индипендънт”. Причината е в непрекъсната инвазия на големия онлайн търговец „Амазон” и на издателският фронт.

Най-пресният пример е популярният актьор Джеймс Франко, който избра да публикува романа си „Анонимни актьори” директно през компанията на Джеф Безос.  Така той последва примера на индийския мистик и експерт по алтернативна медицина Дийпак Чопра, автора на творби за самопомощ Тимъти Ферис и актьора и режисьор Пени Маршал, които издадоха новите си книги през  търговеца.

По този начин „Амазон” отнема от иначе плодотворния бизнес на големите издателски къщи. Появяват се съмнение и страхове дали интернет гигантът ще докара издателите до положението на малките книжарници, които меко казано страдат в последните години, коментират от британското издание.
През последната година „Амазон” са публикували повече от 100 нови заглавия с твърди и меки корици, както и в електронен формат. Компанията плаща големи суми, за да привлече имена, които ще им донесат печалба. Този агресивен, но успешен подход кара много популярни лица да изберат такъв тип издаване и дори да се откажат от издателства, с които са работили преди.

За публикуването на последната книга на Чопра – мемоарите „Братство: Приказка за вяра, големи мечти и силата на упоритостта”, той е получил половин милион долара през ноември. Робърт Готлиб  – неговият литературен агент, нарече сделката „промяна в играта на издателския бизнес”.
Режисьорът Пени Маршал получава дори повече – 800 000 долара.

Видният литературен агент Ричард Къртис коментира: „Всички се страхуват от „Амазон”. Ако си книжарница, те не само се конкурират с теб от доста време, но и те превъзхождат. Ако си издателство – също са ти конкуренция. Дори да си литературен агент, „Амазон” отново може да ти вземе хляба, защото те предлагат на авторите да им публикуват творбите директно, без ти да си нужен, за да не се налага да получиш дял от сделката. Това е стара стратегия: разделяй и владей”.

Илюстрация: salary-money.com

Свързани заглавия
Заражда се движение „Окупирай Амазон”
„Амазон” хвърли ръкавица на издателите
Тръгна дело срещу „Епъл” и пет американски издателства
Издателите не трябва да отстъпват на „Амазон” и „Епъл”
„Амазон” се превръща и в издателство

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

217840_b

„Слушай своето тяло” може да е препятствие пред болестите

Книгата направи от Лиз Бурбо легенда Напомняме за „Слушай своето тяло” по няколко причини… В момента …