Начало / Любопитно / „Ну, погоди!“ стана на 50

„Ну, погоди!“ стана на 50

Нулевият епизод на легендарния сериал се появява навръх Нова година през 1969-а
8

Създадени са общо 16 епизода

Сътворява го чудесен екип – художникът Светозар Русаков и режисьора Вячеслав Котьоночкин. Проектът всъщност отлежавал в чекмеджетата известно време, но липсвал режисьор, който да се нагърби със задачата. Поне докато Котьоночкин не видял хляб в идеята за вечна препирня между глуповатия и леко невъзпитан Вълк и още по-глуповатия, но пък примерен Заек.

Режисьорът поискал Висоцки

Идеята му била именно популярният бард да озвучава Вълка, но не получил одобрение. Но така или иначе след появата на нулевия епизод, създаден всъщност от друг екип, интересът нараснал. По правило обаче през годините се раждали серия или две.

И Алла Пугачова помага

Част от славата си „Ну, погоди!“ натрупва заради шлагерите, които звучат в отделните серии. По правило това са най-известните песни на епохата. Наред със съветските изпълнители обаче прозвучават и много други, познати в тогавашния соцлагер.
14848842228210Преражда се и в електронна игра

В началото на 80-те популярността на Вълка и Заека е толкова голяма, че оживяват и в портативните игри, които стават модерни по това време. Сериите са пригодени и за диафилм, а също така се публикуват под формата на детски книжки. През 1986-а излиза последната, 16-та серия от оригиналния цикъл.

Правят се два опита за продължение

Първият е от 1993-94 г. Следва още един – през 2005-а и 2006-а… Или обаче поколенията вече са се сменили, или просто епохата е друга… Новите серии така и не се сдобиват с кой знае каква популярност. Макар че старите епизоди все така са пълни със забавни моменти и щури изпълнения. Чак ни иде закачливо да извикаме: „Ну, заяц… Ну, погоди!“

Разходка в спомените и времето: Краси Проданов

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …