Начало / Критика / Какво е да си социална проститутка

Какво е да си социална проститутка

215475_bБорислав КУРДОВ, Хеликон Търговище

Или – имат ли нужда от любов и обич хората с увреждания

Напоследък в България като че ли стана модерно да говорим за проблемите на хората с увреждания. Доскоро те бяха низвергнати от обществото – не им обръщахме внимание, дори не ги забелязвахме. А като ги срещнем на улицата – обръщахме глава. Може би и това ме накара да прочета една от най-новите книги в книжарница Хеликон – „Ловната хижа“ на Мерейн де Бур.

Заглавието е малко подвеждащо – Ловната хижа всъщност е обикновен дом в Амстердам. Там живее Бинерт – мъж на 35 години, който има физически недъг. Живее е малко силно казано – Бинерт е затворен вкъщи, не излиза сред хора, а за него се грижи неговата майка. До 35-ата му година хората, които е виждал, са само номера – от номер 1 до номер 16. Някои са му правили впечатление само докато ги е зървал за секунди, но все пак ги е видял и те са получили своя номер.

Така се стига до номер 17. Майката на Бинерт решава че той трябва да води сексуален живот и наема Вера, която работи за организация, в която жените предлагат сексуални услуги на хора с увреждания.

Младото момиче Вера, която има странно детство, се опитва да опише на Бинерт как изглежда света чрез своите спомени от пътуванията, които е осъществила. След няколко срещи тя е влюбена в своя клиент. Решава да отвлече Бинерт, защото майка му е твърде властна и едва ли би го пуснала, да заживее самостоятелно с Вера.

Дали любовта ще победи, ще успее ли Бинерт да заживее нормален живот сред обществото, ще го приемат ли? Ще успее ли да се освободи от оковите на любвеобилната си майка?

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!