Начало / България / Уроци за успех от един индивидуален инвеститор

Уроци за успех от един индивидуален инвеститор

215629_bВ това издание са събрани четири отделни книги, обединени под общото заглавие „Уроци на трейдъра милионер“. Първите три излизат първоначално в електронен вариант и всяка една от тях ставаше бестселър в „Хеликон“ сред е-книгите. А след излизане и на третото заглавие в топ 10 по продажби влязоха и трите книги едновременно.

Авторът непринудено ни въвежда в света на финансовите пазари, които през последните години са изключително достъпни за всеки обикновен човек. Трейдингът вече се рекламира дори и по телевизията, а необходимият за започване капитал е съвсем малък. Това привлича много мераклии да опитат късмета си и… да разберат истината, че световните финансови пазари далеч не са създадени с идеята, всички да станем Сороси. И това е невъзможно – за да печелят едни, винаги има насрещна страна, която губи. Победителите обаче не са някакви свръххора, те не владеят секретни знания или пък вътрешна информация, а само набор от умения, които им осигуряват предимство.

Начинаещите инвеститори, които тръгват да атакуват пазара, обаче наивно смятат, че с традиционни знания и теории ще успеят да постигнат дългосрочен успех. Тези „оръжия“ са абсолютно недостатъчни във войната за завладяване на чужди пари, каквато е същността на търговията на финансовите пазари. Така, вместо да постигнат лесна печалба, начинаещите стават лесна плячка на борсовите акули. И това е напълно закономерно, когато едни срещу други се изправят аматьори и професионалисти.

Могат ли обаче все пак някои от аматьорите да влязат в клуба на печелившите и как да го направят. Да, могат, но не с помощта на късмета, а като опознаят същността на пазара и придобият набор от качества и умения, каквито притежават професионалистите. Усвояването на теориии стратегии, които всички участници на пазара знаят, не осигуряват предимство пред останалите. Дори напротив – правят те част от тълпата, която захранва печалбите на големите играчи.

„Всичко, научено от моя ментор трейдърът милионер – пише авторът, − беше напълно различно от това, което знаех дотогава. И най-интересното беше, че то не замести, а намести класическите теории и стратегии. Неговите разбирания преобърнаха моите представи за трейдърската работа и в крайна сметка разбрах нещо много просто – постигането на дългосрочен успех не е механична процедура от правене на сделки, в печеливша система трябва да се превърне самият инвеститор.“

Своите нови знания за борсовата търговия авторът пресъздава по същия непринуден начин, по който са достигнали и до него самия. Затова „Уроци на трейдъра милионер“ не са обикновени книги-учебници. В тях няма дълбокомислени теории, а само непринудени разговори между двама трейдъри. Единият от тях е начинаещ, тръгнал по пътя на пробите и грешките, а другият – инвеститор милионер, който се издържа от своите успешни сделки. Страница след страница разбиранията на преуспелия се наместват в съзнанието на начинаещия и постепенно променят неговия начин на мислене. А именно това е преломният момент от дилетантството към професионализма.

Ако се интересувате как да печелите на световните финансови пазари, „Уроци на трейдъра милионер“ е точно за вас. Ако пък сте започнали да се обучавате и сте научили много как да търгувате, тази книга е задължителна за вас! Защото никоя теория или стратегия няма автоматично да ви направи успешни, а само и единствено вашите умения да взимате добри търговски решения.

Clipboard031Стефан Трашлиев е трейдър, журналист и писател. Издава списание „Трейдър“ и е автор на множество статии за търговията на финансовите пазари. Води семинари и конференции, и участва в популярни специализирани телевизионни предавания. Създател е на организация на българските трейдъри и пише книги за финанси, инвестиции и постигане на успех. Според него, основната роля за постигането на дълготраен успех има пазарното поведение на самия инвеститор и решенията, които взима.

 

ОТКЪС

-Тим, защо постигането на дългосрочен успех в трейдинга е толкова трудно. Та нали това също е дейност, която усвояваме подобна всички останали?

-Не е така, Стив! Трейдингът е дейност, която няма аналог в нашата опитност. Когато усвояваме нещо ново, мозъкът си „помага” с нещата, които вече знае. В неговите „файлове“ обаче няма почти нищо, което да му свърши работа, за да ръководи нашата търговия на финансовите пазари. Дори напротив – много неща от нашата опитност ни пречат да се представяме добре като трейдъри.

В своето ежедневие – продължава Тим – ние сме свикнали и се чувстваме най-добре в условията на предвидимост. Натискаш копче от дистанционното и телевизорът се включва, натискаш друго – сменя се програмата. Тези действия се повтарят хиляди пъти и електрониката винаги изпълнява това, което искаме. Така постепенно ние свикваме с този модел и когато изпълнението на нашата команда не се получи, това означава, че има някаква повреда. Сменяме батериите, правим ремонт или купуваме ново устройство. Изобщо, извършваме някакво конкретно действие, с което отстраняваме проблема и възстановяваме статуквото, с което сме свикнали. Отново имаме дистанционно, с което държим телевизора под контрол.

– Разбирам, този модел дълбоко се е вкоренил в нашето съзнание. Ние сме свикнали да контролираме и да получаваме предварително известни резултати. В нашия бит ние непрекъснато вършим действия, за които знаем до какво ще доведат. – Естествено, че с модела на дистанционното в главите си ние започвамеи своите първи опити да търгуваме на финансовите пазари.

– Така се получава при всички начинаещи. По аналогия с нещата от бита те смятат, че пазарът също е в тяхна власт. Представи си какво се случва. Трейдърът сяда пред компютъра. Натиска един бутон и програмите се зареждат. Избира даден инструмент и графиката веднага се появява на екрана. Променя времевата рамка – програмата моментално го изпълнява. Чертае линия – никакъв проблем, „извиква” индикатор – изпълнява се на мига. Изобщо всичко работи безукорно и се подчинява на волята на трейдъра. До момента, в който направи прогноза и отвори позиция.

– Точно в този момент той установява, че пазарът не му се подчинява.

– И мозъкът му започва да се чуди какво е това. Не се подчинява, не работи „правилно” и няма как да се ремонтира. Някакво дяволско нещо, което хем не е повредено, хем прави каквото си поиска.

-Така е Тим – съгласявам се аз с очевидното, – никой предварително не подозира колко коварен е нравът на пазара. Но всеки начинаещ рано или късно го разбира… по трудния начин.

– За да откриеш някаква ситуация на пазара – продължава Тим, – твоят мозък трябва да я „види”. Той ти „казва”: случи се това и това и аз предполагам, че ще последва еди-какво си. Откъде мозъкът ти „знае” какво ще последва? Той прави аналогия с неща от предишния си опит.

– Опитът на начинаещия и на неговия мозък обаче е непазарен – изпреварвам аз разсъжденията на Тим.

-Точно така – потвърждава Тим! – За начинаещия пазарните движения са абсолютно нелогични от житейска гледна точка. Представи си следната ситуация: Отиваш на гарата, закъснял си и виждаш, че влакът в твоята посока вече тръгва. Мяташ се в движение и тъкмо сядаш, влакът спира и запрашва в обратната посока. Подминаваш гарата, където си се качил, и на следващата спирка веднага слизаш, за да се върнеш обратно. Тъкмо си слязъл и докато се оглеждаш какво да направиш, виждаш, че твоят влак отново е сменил посоката и с пълна тяга се движи в желаното от теб направление. Този път вече не смееш да се качиш в движение, гледаш го как минава покрай теб и едва на последния вагон забелязваш табела, от която се вижда, че влакът е тръгнал точно към твоята дестинация. Какъв е резултатът от тези маневри? Не само, че си пропуснал да заминеш в желаната посока, но и си се върнал една спирка по-назад.

– Ето на това се казва луд влак – казвам аз с малко крива усмивка, защото съм наясно, че подобна лудост е напълно обичайна на финансовите пазари.

– Именно затова, първото и най-важно нещо е нашият ум свикне с непознатата за него пазарна реалност и, след определен период от време, да започне да я анализира и да взима подходящи търговски решения.

– Сигурен съм, че ще споделиш с мен как да го направя.

– Да, ще споделя с теб своите разбирания, но как и дали ще станеш успешен зависи единствено от теб самия. Само твоите собствени решения и действия ще доведат до твоите собствени резултати. Не го забравяй!