Начало / Свят / Ницше дължи всичко на американския философ Емерсън

Ницше дължи всичко на американския философ Емерсън

Без американския философ Ралф Емерсън (1803-1882) Фридрих Ницше вероятно нямаше да е написал нито дума. Това разкрива изследването на Дженифър Ретнър „Американецът Ницше. Историята на една икона”., съобщи „Ди велт”.

„Той вероятно е реагирал с недоволно пръхтене на известната формулировка от американската декларация  за независимост – че хората се раждат с равни права. На помощ обаче му е дошъл американският трансцеденталист Ралф Емерсън”, пише изследователката. Ницше се хванал за неговите идеи, след като го разпознал за свой духовен брат. Запазени са изданията на Емерсън от библиотеката на германския философ – те целите са изпъстрени с бележки в полетата и с коментари като: „Много добре!”, „Божествено!”, „Истина е!”. През 1874 г. на един влаков перон на Ницше му откраднали куфара, в който имало книга на американеца. Той веднага си купил нов екземпляр.

Това, което Ницше намерил у Емерсън, накратко казано, било един дух, освободен от „оковите” на християнските догми и постулатите на миналото. Някои мисли от трактатите на Ницше звучат точно както в есетата на Емерсън.

Прочутият афоризъм на Ницше: „Това, което не ме убива, ме прави по-силен” също е директна заемка от Емерсън, чиято оригинална фраза гласи: „Глобално погледнато, всяко зло, което не успява да ни унищожи, ни прави добро”.

Показателен е фактът, че в Германия Ницше в началото на своето творчество останал напълно неизвестен. „Раждането на трагедията” и „Човешко, твърде човешко” били издадени и посрещнати с мълчание. В Съединените щати обаче бил създаден солиден кръг на почитателите му, които очаквали с нетърпение всяко него следващо произведение. Най-големите му почитатели били американски анархисти, като Ема Голдман (1869-1940) – „бабата” на американския анархизъм, която така се запалила по трудовете на Ницше, че зарязала любовника си заради него. Писателят Джек Лондон също бил въодушевен ницшеанец.

По-късно обаче германският философ изгубил славата си в САЩ и станал символ на пруския милитаризъм , а в крайна сметка и на нацизма.
По ирония на съдбата славата му в Америка била спасена от еврейски интелектуалец, емигрирал заради преследване от Хитлер. Валтер Кауфман (1921-1980) превел трудовете на Ницше на английски и обяснил на американците, че той не е антисемит и подпалвач на войната. Кауфман разкрил, че за шокиращите части в творбите на философа е виновна неговата сестра, която след смъртта му фалшифицирала книгите му.

 

Фото: en.wikipedia.org

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Митко Димитров

    „Нещата, които са действително за теб, ти ги привличаш!“ Емерсън

    Чудесна статия! Благодаря! Въпреки че за мнозина Артур Шопенхауер е възприемам като най-непосредствения учител на Фридрих Ницше, необорим факт е, че писанията на двамата философи Емерсън и Ницше, се отличават със самоувереност – нещо, което говори само по себе си, че двамата са много близки по идеи…