Начало / Свят / Списание на Би Би Си обяви Наполеон, Чърчил и Дарвин за надценени

Списание на Би Би Си обяви Наполеон, Чърчил и Дарвин за надценени

„Хистори” – списанието на Би Би Си, обяви Уинстън Чърчил, Наполеон Бонапарт и други исторически личности за „надценени”, пише „Гардиън”. Сред тях са още Чарлс Дарвин, Малкълм Екс и Джон Лок.

Последното издание на списанието разбуни духовете в сферата на културата на Острова. Личностите са посочени от видни журналисти, историци и биографи. Журналистът Кристофър Лий твърди, че посочва Чърчил като надценен не заради военните резултати на експремиера на Великобритания, а заради слабите му политически прояви в останалите сфери, както и заради грешни решения по време на неговата кариера преди войната. „Ако не беше извел Обединеното Кралство до победа във Втората световна война, дори нямаше да го помним”, казва Лий.

Патриша Фара, която е историк и работи в университета „Кембридж”, описва Дарвин като обикновен колекционер, който е направил бегло предложение за това как е възникнал живота.

„Никоя историческа фигура не трябва да е имунизирана към критика. Нашият екип я насочи към някои от най-обичаните хора от миналото. Радваме се, че се получава толкова жив дебат”, заяви главният редактор на списанието Робърт Атар.

Фото: bg.wikipedia.org

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …