Начало / Свят / Кувейт – с убийствена цензура в литературата

Кувейт – с убийствена цензура в литературата

images„Малката русалка“, Енциклопедия на изкуството, поредицата за Хари Потър. Тези и още куп други книги не могат да прочетат в Кувейт.

Причината е една. Тази, която мъчи десетки читатели и свободни души в арабския свят – цензура.

В Кувейт тя е повече от строга. Последно в списъка със забранени книги попадна Енциклопедия на изкуството, тъй като в нея има фотография на Давид на Микеланджело, който не е покрит от лозово листо. Там вече е Дисни версията на „Малката русалка“, защото Ариел е облечена с половинка бански.

„Няма русалки с хиджаб. Властите може би си мислят, че облеклото й е обидно, но това е срамно“, твърди феминистката – активист Шамайел ал-Шарики, цитирана от „Трибюн“.

Жителите на Кувейт смятат страната си за остров на интелектуалната свобода в консервативния Персийски залив. В страната не рядко се крият прогонени от родината си арабски писатели.

Но този имидж все по-трудно издържа на промените. В отговор на постоянните изисквания на все по-големия консервативен блок в парламента, властите налагат все повече забрани на книги. През август правителството обяви, че от 2014 г. насам са забранени 4390 заглавия. Стотици от тях са попаднали в списъка само през тази година. Сред тях има и такива, които до скоро са смятани за недосегаеми и заради които са избухвали улични протести и бунтове.

Понякога Комитетът по цензурата, който се състои от шестима члена, четящи на арабски и шестима – на английски, обяснява причините за забраните. Така антологията „Защо пишем“ е цензурирана, защото редакторката Мередит Маран е обвинила недоказано баща си в тормоз.

Наградените автори нямат имунитет и също попадат във фокуса на цензурата. Така в Кувейт е забранена книгата на Мая Анджелоу „I Know Why the Caged Bird Sings”, но и „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес (заради сцена, в която съпруга вижда мъжа си гол). Забранена е дори „Children of Gebelawi” на египтянина Нагуиб Махфуз, който е първият писател, пишещ на арабски, получил Нобелова награда за литература.

Най-любопитно е, че „1984“ на Джордж Оруел е забранена в един превод, но разрешена в друг.

Прочетете още

Death-on-the-Nile

Кувейт ще забрани екранизация по Агата Кристи

Филмът е в световно разпространение от днес „Смърт край Нил” е режисиран от самия Кенет …