Начало / България / „Чичо Весо Облия… отново“ – 69 (защо ли?) упражнения по стил на Юри Лазаров

„Чичо Весо Облия… отново“ – 69 (защо ли?) упражнения по стил на Юри Лазаров

b49f8cd9b9e466f86be20a8bc7e7a8c5

Интервю на Силвия Великова от БНР с Юри Лазаров

Чичо Весо Облия…отново“ е озаглавена книгата на журналиста Юри Лазаров, дългогодишен член на журито на Награда „Хеликон“, който представя ново допълнено издание.

„Основният герой чичо Весо вече не е между живите. Решихме с приятели да преиздадем книгата в негова памет, като моята задача се свеждаше до това да допиша още малко истории. Това е реплика на един много известен френски експериментатор, писател, поет – Реймон Кьоно – „Упражнения по стил“, където кратка историйка от няколко реда се преразказва при Кьоно по 99 различни начина“, разказа Лазаров в предаването „Преди всички“ на БНР.

Така към първите 59 истории от 2006 година в предишната книга, в сегашната са добавени още десет. „Те са от последните десетина години, има и актуалности, и политически неща, и приятелски шеги с български писатели“, уточни журналистът.
„Чичо Весо е легенда на къмпинг „Градина“, неминуемо става център на компанията − с шегите, ако щете с грубиянщините си. Около него ври и кипи. Чичо Весо беше един велик весел човек. Искаше да разпилеем праха му над залива на къмпинг „Градина“, което и направихме“, спомня си още Лазаров.

„Историята тръгна абсолютно на шега, не съм имал намерения да публикувам тази книга, каза Лазаров. Докато един ден на къмпинга не дошли Алек Попов и Бойко Ламбовски, които прочели откъси от написаното: „И независимо един от друг ми се обадиха и ми казаха „Защо не го издадеш това?“

Книгата излиза с илюстрации на Анри Кулев.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!