На фокус
Начало / Свят / Марис Конде изпревари Мураками и Геймън за Алтернативния Нобел

Марис Конде изпревари Мураками и Геймън за Алтернативния Нобел

maryse-condeПисателката от Гваделупа Марис Конде бе обявена за носител на първата „Награда на Новата Академия“ за литература, известна като Алтернативна Нобелова награда. Това стана на церемония в Обществената библиотека в Стокхолм на 12 октомври.

Литературният свят остана донякъде изумен от избора, след като сред фаворитите за приза бяха имена като Харуки Мураками и Нийл Геймън. Наградата върви с чек за 1 милион шведски крони, или 112 000 долара.

Марис Конде е родена през 1937 г. в Пуанте-а-Питр в управлявания от Франция карибски остров Гваделупа. Често сменя местоживеенето си, като е пребивавала и работила в Гвинея, Гана, Сенегал и САЩ. Тя има докторска степен от „Сорбоната“. Първата си книга публикува чак на 40-годишна възраст.

Конде описва творчеството си по следния начин: „Пиша за робството, Африка, условията за живот на тъмнокожите. Искам да разкажа на света за това, да го разберат. Опитвам се да намеря отговори на въпросите, които сама си задавам. Писането за мен е терапия, начин да се чувствам сигурна и чута“.

Марис Конде ще получи наградата си на церемония в шведската столица през декември. След това се очаква Новата Академия да бъде закрита, като изпълнила мисията си.

Академията бе основана по-рано тази година, след като след серия скандали Шведската Академия обяви, че тази година няма да бъде присъдена Нобелова награда за литература. През май беше съобщено, че поради липса на квота в комисията наградата ще бъде отменена, а през 2019 г. ще има двама лауреати.