Начало / Свят / Улица от книги правят отново в САЩ

Улица от книги правят отново в САЩ

4Ан Арбър е град в щата Мичиган, САЩ. Най-обикновен град, с близо 114 000 жители. Най-известното за град Ан Арбър е, че жителите му са сред най-четящите в страната. В града има няколко дузини книжарници.

На 23 октовмри градът ще влезе в полезрението на най-запалените читатели с уникално събитие. По една от улиците му ще се състои арт-инсталацията „Литература срещу Трафика“. Инсталацията представлява над 10 000 книги, „украсени“ с ЛЕД светлини, които ще „павират“ улица „Либърти“ в града за няколко часа.

2Повечето от изданията, които ще излязат на улицата, са дарени от жителите на Ан Арбър, библиотеки и различни институции, или спасени от унищожаване. Посетителите ще могат да се разходят по хилядите книги, а тези, които им харесат – да вземат и занесат у дома. По този начин те ще могат да отнесат и част от произведението на изкуството, в което улицата ще бъде превърната.

3Събитието е част от инициативата „Хората и околната среда“, която провежда местният университет. Идеята на организаторите е „литературата да завземе улицата, да се появи на публични места и свободно да се предложи на минувачите, които да бъдат подложени на изкушението на писаното слово“.

Подобни инсталации под надслова „Литература срещу Трафик“ досега е имало в Мадрид, Торонто и Ню Йорк.

1

Прочетете още

3d rendering humanoid robots working with headset and notebook

Готов ли е изкуственият интелект да пише романи?

Мечтата или пък кошмарът за проза, създадена от машини, се приближи с една крачка към …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *