Начало / Автори / Книги, от които лъха майсторство

Книги, от които лъха майсторство

Джордж Мартин стана на 70

BN4TG5VRRVCLBN2DZ5ALDPPY4U

Мястото му е до Толкин

Единият е Дж. Р. Р. М. Другият – Дж. Р. Р. Т. Приличат си обаче и по това, че и двамата са законодатели във фентъзито. Толкин вече е записан със златни букви. Мартин пък сега навърши изящните 70. И двамата създават с лекота нови вселени. Светове, които отварят врата към въображението.

Мартин има в себе си нещо от Том Сойер

Ако щете, дори заради една история от невръстните му години. Макар и малък, обичал да упражнява перото си. Доставяло му удоволствие да пише разкази на ужасите. А заедно с това, да ги продава на съседските деца. Страх срещу заплащане, така да се каже.

Писане извън зоната на комфорта

Журналист по професия, Джордж Мартин винаги се е вълнувал от тъмното в душата. Да даде воля на въображението си – това за него е истинската свобода. Затова предпочита киното пред репортерстването. Един от относително ранните му успехи е работата по „Зоната на здрача“.

Най-славното е „Песен за огън и лед“

Първата част излиза през 1996-а. Това е, разбира се, „Игра на тронове“. Пише я, когато е на четиридесет и няколко.

А какво се случва след излизането й, знаем много добре… „Песен за огън и лед“ отдавна е феномен. Цяла самостоятелна глава пък е екранизирането й – с всичките перипетии, усложнения и скандали. Но пък си струва – сериалът също става легенда.

3-origin-5043477

„Игра на тронове“ променя и съдби

Ето едно доказателство от сравнително скоро…

Двама от най-известните герои, измислени от Мартин – Джон Сняг и Червенокосата Игрит взеха, че… се взеха! Точно така, ожениха се. Кит или Кристофър Харингтън е на 31, точно колкото и Роуз Лесли. Интересното е, че връзката им се заражда на снимачната площадка. И че всъщност и според сценария помежду им пламва любов. Точно като в „Игра на тронове“, сватбата беше в замък.

Но да се върнем при Джордж Мартин

Награда „Еми“, две „Небюла“, шест „Хюго“… И както казахме, огромно въздействие върху публиката, просто любим… „Тайм“ го поставя сред 100-те най-влиятелни личности през 2011-а.

Това е Джордж Реймън Ричард Мартин. Нека му пожелаем вдъхновение. За да завърши най-сетне шестата част на „Песен за огън и лед“ – „Ветровете на зимата“. Защото след това ще си поискаме и седма :)

Макар че може да разтворим и нещо друго от него… Защо не „В дома на червея“ или пък „Трескав блян“. Хубаво е да се четат книги, от които лъха майсторство, а Мартин се забавлява с всеки свой ред. И точно това зарежда и нас – странниците във вълшебните му светове.

1996

Думи за Дж. Р. Р. Мартин от Краси Проданов

Прочетете още

Васил-Левски-Цитати-1536x864

Аз Васил Лъвский в Карлово роден

За честните хора такава смърт, казва Апостола и сякаш рисува себе си Крилатите фрази, с …