Начало / Автори / Книги, от които лъха майсторство

Книги, от които лъха майсторство

Джордж Мартин стана на 70

BN4TG5VRRVCLBN2DZ5ALDPPY4U

Мястото му е до Толкин

Единият е Дж. Р. Р. М. Другият – Дж. Р. Р. Т. Приличат си обаче и по това, че и двамата са законодатели във фентъзито. Толкин вече е записан със златни букви. Мартин пък сега навърши изящните 70. И двамата създават с лекота нови вселени. Светове, които отварят врата към въображението.

Мартин има в себе си нещо от Том Сойер

Ако щете, дори заради една история от невръстните му години. Макар и малък, обичал да упражнява перото си. Доставяло му удоволствие да пише разкази на ужасите. А заедно с това, да ги продава на съседските деца. Страх срещу заплащане, така да се каже.

Писане извън зоната на комфорта

Журналист по професия, Джордж Мартин винаги се е вълнувал от тъмното в душата. Да даде воля на въображението си – това за него е истинската свобода. Затова предпочита киното пред репортерстването. Един от относително ранните му успехи е работата по „Зоната на здрача“.

Най-славното е „Песен за огън и лед“

Първата част излиза през 1996-а. Това е, разбира се, „Игра на тронове“. Пише я, когато е на четиридесет и няколко.

А какво се случва след излизането й, знаем много добре… „Песен за огън и лед“ отдавна е феномен. Цяла самостоятелна глава пък е екранизирането й – с всичките перипетии, усложнения и скандали. Но пък си струва – сериалът също става легенда.

3-origin-5043477

„Игра на тронове“ променя и съдби

Ето едно доказателство от сравнително скоро…

Двама от най-известните герои, измислени от Мартин – Джон Сняг и Червенокосата Игрит взеха, че… се взеха! Точно така, ожениха се. Кит или Кристофър Харингтън е на 31, точно колкото и Роуз Лесли. Интересното е, че връзката им се заражда на снимачната площадка. И че всъщност и според сценария помежду им пламва любов. Точно като в „Игра на тронове“, сватбата беше в замък.

Но да се върнем при Джордж Мартин

Награда „Еми“, две „Небюла“, шест „Хюго“… И както казахме, огромно въздействие върху публиката, просто любим… „Тайм“ го поставя сред 100-те най-влиятелни личности през 2011-а.

Това е Джордж Реймън Ричард Мартин. Нека му пожелаем вдъхновение. За да завърши най-сетне шестата част на „Песен за огън и лед“ – „Ветровете на зимата“. Защото след това ще си поискаме и седма :)

Макар че може да разтворим и нещо друго от него… Защо не „В дома на червея“ или пък „Трескав блян“. Хубаво е да се четат книги, от които лъха майсторство, а Мартин се забавлява с всеки свой ред. И точно това зарежда и нас – странниците във вълшебните му светове.

1996

Думи за Дж. Р. Р. Мартин от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20200410041938

„Пророкът“ на Халил Джубран стана на столетие

Книгата е публикувана за първи път през 1923 г. 26 фрагмента има по страниците ѝ …