Начало / България / Смъртта преследва този, който разкрие, че Нютон е бил член на тайно общество

Смъртта преследва този, който разкрие, че Нютон е бил член на тайно общество

nevidimoto bratstvo-1Исак Нютон е не само изключителен учен, но и гениален алхимик и окултист. Тайните около това разкрива скандинавският писател Курт Ауст в романа „Невидимото братство“ . От реалните факти, свързани с мистериозния код, използван от Нютон, за да скрие откритията си в областта на непозволените науки, Ауст заплита експлозивен сюжет.

Жена се застрелва в центъра на Париж пред очите на десетки шокирани свидетели. Скоро след това близките й започват да получават кодирани съобщения и безценни пратки от нея. Бившият й съпруг, който никога не е преставал да я обича, е брилянтен математик и сега трябва да разчете шифрованите послания, получени от нея, за да разбере причината, накарала я да пожертва живота си.

Защо триста години след смъртта на Исак Нютон неговите окултни и алхимични тайни са толкова ценни и опасни? Нютон е смятан от мнозина за най-великия и влиятелен учен в света. След смъртта му е установено, че в тялото му има значителни количества живак и следователно се е занимавал с алхимия. Резултатите от тайните си занимания Нютон е кодирал, а кодът неотдавна бе дешифриран. Върху това гради книгата си скандинавският майстор на трилъра Курт Ауст.

„Перфектната литературна форма прави този роман с тайни и загадки изключително интересен… Интелигентно и свежо четиво за любителите на мистерии…“ – такава е оценката на най-популярния норвежки ежедневник VG.

„Невидимото братство“ (изд. „Персей“) е преди всичко вълнуващ роман, който трудно можеш да оставиш. Четивното повествование се движи бързо през времето и пространството. В един момент се намираш в Париж, в следващия се озоваваш в Англия през 17 век. Курт Ауст разгръща своята история толкова добре, че ако се интересувате от конспиративни трилъри, тази книга трябва да бъде следващата във вашия списък“ – заявява друго скандинавско издание, Bogrummet.

Евен Вик, гениалният математик, сътрудничещ на секретните служби и разбиващ всякакви шифри, е герой и на друг, превеждан вече на български, роман на Курт Ауст – „Алхимия на отмъщението“.