Начало / Любопитно / Леворъките пишат по-живо

Леворъките пишат по-живо

Факт е – твърдят го психолозите. Защото точно по-сръчните с лява ръка имат перфектно развито дясно полукълбо на мозъка. Потърсихме доказателства за тази теория в книгите

Left-handed facts - intro_23030834_24905490_ver1.0_1280_720

13 август е техният празник

Имаше време, когато се считаше за малко странно да пишеш с лявата ръка. А всъщност това е знак за особено обаятелно присъствие – и в творчески, пък и в какъв ли не друг аспект.

Примерно, има много политици, които действат чудесно на първо място с лявата ръка. Само от 1974-а насам петима американски президенти са били именно левичари. Последният – Обама.

Списъкът с известни личности е дълъг

Много от славните артисти или пък учени са също левичари – тук намесваме вече Айнщайн, Леонардо да Вични, че и Мерилин Монро.

Учените наистина смятат, че левичарите са с по-развито дясно полукълбо на мозъка и с по-богато въображение.

Празникът се празнува от 1976-а

Чрез него левичарите искали да привлекат внимание към себе си – в резултат от популяризирането на потребностите им, са създадени много уреди, които да са им от помощ…

Има и един спор – как да ги наричаме, дали левичари, или пък леваци. Даже се появи определението леворък.

TRI

Леворък, ама Наполеон – и така може да завършим този спор…

Точно така, Наполеон също си е служил по-добре именно с лявата ръка. Повече за него може да научите от „Наполеон – възход и погром“, книга от поредицата „История на войните“ на Юлиан Недев.

По какво си приличат Наполеон и Леонардо да Винчи – вече знаете отговора… Разбира се, че по лявата ръка. Само дето правят с нея различни неща…

Знаете ли, че геният от Италия също и пише – литературните му опити може да откриете във „Фрагменти“; сътворени, естествено, с лявата ръка…

Още един въпрос можем да си зададем – дали пък леворъките нямат по-голямо чувство за хумор, понеже и Марк Твен е такъв… Препоръчваме ви „Автобиографията“ му.

Какво ли толкова означава левичар или десничар?

Ръкопляскаме например с двете ръце… Но хайде, днес аплодисментите нека са за левичарите – нали имат и празник… За тях аплодисменти, за вас – хубава книга :)

За леворъките разказа Краси Проданов

Прочетете още

Васил-Левски-Цитати-1536x864

Аз Васил Лъвский в Карлово роден

За честните хора такава смърт, казва Апостола и сякаш рисува себе си Крилатите фрази, с …