Начало / Свят / Уолтър Дийн Майърс е първият чернокож литературен посланик на САЩ

Уолтър Дийн Майърс е първият чернокож литературен посланик на САЩ

Писателят и поет Уолтър Дийн Майърс стана първият чернокож посланик на литературата за млади хора в САЩ, пише „Лос Анджелис таймс”. 74-годишният афроамериканец е печелил наградата „Корета Скот Кинг” 5 пъти, медал „Нюбъри” 2 пъти, бил е финалист на Националните награди на книгата и е печелил приза „Принтц” за своя бестселър „Чудовище”. Майърс  е третия писател, който заема поста след неговото учредяване през 2008 г.

Уолтър Дийн Майърс е роден в Западна Вирджиния през 1937 г., но е израснал в Харлем – предградие на Ню Йорк. Именно в Харлем се развива действието в повечето му книги. Не завършва училище, но винаги запазва любовта си към четенето. Публикувани са около 100 негови творби, най-известни от които са „Паднали ангели” (1988 г.) и „Чудовище” (1999 г.).

„Мисля, че трябва да разберем, че четенето ще окаже сериозно влияние върху нашия живот. Можем да вземем произволен чернокож човек, който няма работа, и да му кажем, че може да промени живота на детето си към по-добро ако му чете 30 минути на ден. Ще го мотивира със сигурност. Това искам да направя”, казва Майърс.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Coverjpg

Съвременна клайнианска психоанализа

Юлия ПЕТКОВА След сборника „Психоанализа в България: тук и сега“, подписан от български аналитици и …