Начало / Свят / Умберто Еко на 80 г. Пуска новата версия на „Името на розата”

Умберто Еко на 80 г. Пуска новата версия на „Името на розата”

Днес, 5 януари, прочутият семиотик Умберто Еко навършва 80 години. Роденият в Алесандрия, Пиемонт, световноизвестен хуманист, философ, писател и психолог ще получи от близките си много подаръци, но самият той е решил да зарадва и с нещо необичайно своите почитателите, съобщи lastampa.it. В чест на юбилея си космополитният интелектуалец, който посети България през 2004-а, е подготвил нов вариант на романа си „Името на розата“. Книгата се появи през 1980 г. и веднага се превърна в световен бестселър – преведена на 44 езика и продадена в над 30 милиона копия. Книгата донесе на Еко множество награди, а френският „Монд” я включи в списъка на 100-те най-влиятелни литературни шедьоври на ХХ в. За юбилея си Умберто Еко също ще бъде уважен със специална  книга, в която 25 американски интелектуалци го поздравят.

Новата редактирана и коригирана версия на „Името на розата” ще се появи на италианския книжен пазар до дни с клеймото на историческото издателство „Бомпиани“. На 25 януари във Франция ще излезе и първият превод на новата версия.

„Започнах да пиша, при това романи, на тринадесет. Взимах една тетрадка и правех първата страница със заглавието и името на издателя. После рисувах илюстрации на всичките десет страници, съставях съдържанието и най-накрая сядах да пиша. Винаги ръкописно и без право на поправки, за да прилича на истинска книга. Обикновено спирах след първата или втората глава“, споделя с Еко.

Свързани заглавия
Умберто Еко: Разследването е причината, заради която започнах да пиша романи
„Името на розата” в нов вариант
Умберто Еко взе наградата „Павезе”

Книгите на Умберто Еко тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …