Начало / Свят / Умберто Еко на 80 г. Пуска новата версия на „Името на розата”

Умберто Еко на 80 г. Пуска новата версия на „Името на розата”

Днес, 5 януари, прочутият семиотик Умберто Еко навършва 80 години. Роденият в Алесандрия, Пиемонт, световноизвестен хуманист, философ, писател и психолог ще получи от близките си много подаръци, но самият той е решил да зарадва и с нещо необичайно своите почитателите, съобщи lastampa.it. В чест на юбилея си космополитният интелектуалец, който посети България през 2004-а, е подготвил нов вариант на романа си „Името на розата“. Книгата се появи през 1980 г. и веднага се превърна в световен бестселър – преведена на 44 езика и продадена в над 30 милиона копия. Книгата донесе на Еко множество награди, а френският „Монд” я включи в списъка на 100-те най-влиятелни литературни шедьоври на ХХ в. За юбилея си Умберто Еко също ще бъде уважен със специална  книга, в която 25 американски интелектуалци го поздравят.

Новата редактирана и коригирана версия на „Името на розата” ще се появи на италианския книжен пазар до дни с клеймото на историческото издателство „Бомпиани“. На 25 януари във Франция ще излезе и първият превод на новата версия.

„Започнах да пиша, при това романи, на тринадесет. Взимах една тетрадка и правех първата страница със заглавието и името на издателя. После рисувах илюстрации на всичките десет страници, съставях съдържанието и най-накрая сядах да пиша. Винаги ръкописно и без право на поправки, за да прилича на истинска книга. Обикновено спирах след първата или втората глава“, споделя с Еко.

Свързани заглавия
Умберто Еко: Разследването е причината, заради която започнах да пиша романи
„Името на розата” в нов вариант
Умберто Еко взе наградата „Павезе”

Книгите на Умберто Еко тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Dirndl-Lederhosen-costumes-Munich-Oktoberfest-2019-Germany

Октоберфест с книга вместо с бира в ръка

Ето книги, които могат да съхранят духа на празника В наши дни Октоберфест се слави …