Начало / Свят / Да хапнем и пийнем с Маяковски

Да хапнем и пийнем с Маяковски

И не само с него: такива „литературни вечери“ ще се състоят през август в Москва също с Пришвин и Пастернак
Za-stolom-Mayakovskiy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На масата в жилището на Маяковски в Москва на улица „Переулок Гендрикова“, отляво  − редакторът и литературен критик Осип Бескин, любимата на Маяковски, актрисата Лиля Брик, отдясно − Маяковски, в средата − художничката Варвара Степанова.

С какво е гощавал гостите си Михаил Пришвин? Кое е било любимото блюдо на Борис Пастернак? Каква кухня е предпочитал Владимир Маяковски? Отговор на всички тези въпроси дава летният проект на Музея по история на руската литература „Владимир Иванович Дал“ в Москва. Той се нарича  „Литературна вечеря“ и съчетава екзурзия със специална вечеря.
Гостите ги очаква: музейна обиколка, разказ за живота на писателя и гастрономическите традиции на епохата, в която е живял. Вечерта  завършва с тематична вечеря в двора на музея. Специално поканен шеф-готвач приготвя ястия, характерни за семейството на писателя или вдъхновени от сюжети на негови произведения.
Първата такава литературна вечеря ще се състои на 11 август и ще бъде посветена на Борис Пастернак. На вечеря с Михаил Пришвин желаещите могат да присъстват на 18 август, а на 22 август – с Владимир Маяковски.
Между другото, освен на вечеря с Маяковски, музеят кани гостите си и на закуска с писателя. На 12 и 26 август от 12 часа авторите на проекта организират за посетителите музейни закуски във френски стил. Маяковски е посещавал Париж девет пъти. По този повод той пише: „Аз бих искал да живея и умра в Париж, ако не съществуваше мястото, наречено Москва…“
На сайта на музея желаещите могат да намерят пълна информация за програмата, менюто, поканените шеф-готвачи и телефоните  за резервация.

Цанка АНГЕЛОВА, Хеликон Бургас по текст на сайта “Год Литературы.РФ“
Фотография: Александр Родченко, юни 1926 г.