Начало / Свят / Френското е на мода

Френското е на мода

Световната титла на отбора, ръководен от Дидие Дешан, обърна и нашите погледи към Париж

hannes-wolf-88980-unsplash

Правим го обаче по любимия си начин – чрез книгите

Франция е страна, която крие безкрайно вдъхновение – и много заглавия го доказват. Особено последните години романтиката на Бретан или пък чудесата на френската кулинария родиха доста бестселъри. Да се влюбиш край Сена от страниците на любим роман е класика за няколко поколения.

Дори Парижкият синдром е безсилен пред този чар

Нали знаете – Парижкият синдром си е съвсем истинско психично разстройство, което е породено от разминаване в очакванията за Париж и реалността. Счита се за тежка форма на културен шок. Обаче ето как събития като Световното първенство по футбол лекуват даже от него :)

Национален празник цели два дни

Може да се каже, че и датата на футболния финал на 15 юли беше щастливо стечение на обстоятелствата. Предната вечер под Айфеловата кула звуча Марсилезата заради паметната дата; на същия този ден едно време е превзета Бастилията. По-малко от 24 часа по-късно историята се повтори – отново Марсилезата в Париж, но вече заради футболистите.

Отборът олицетворява девиза на Френската република

„Свобода, равенство, братство“ са три думи, произнесени навремето от Робеспиер и останали паметни… Много показателно е тълкуването на последната от тях – „братството обхваща всички тези хора, французи и чужденци, които се борят за възтържествуването на свободата и равенството.“ И това обяснява защо многоликият във фамилиите си отбор има един основен живец – френското.

Франция обаче е и още 1001 неща

Любимите ни книги го показват… Всъщност, наред със създаденото от френски автори, напоследък има една много силна вълна, идваща отвън… С други думи, чуждоезични писатели ситуират действието в своите романи в Прованс или пък в Париж. Ето няколко показателни примера за истории, в които веднага да се влюбите… И да изпълнят лятото ви с чудно обяние…

fr02

ДАВИД ФОЕНКИНОС е 43-годишен парижанин, който на всичко отгоре е музикант. Нагоре го изстрелва „Деликатност“, филмирана с участието на Одри Тоту, а сега парижанинът обещава да ни разкрие „Загадката Анри Пик“ – за един библиотекар някъде в Прованс, който решава да събере накуп всички книги, отхвърлени от издателите.

ЕРИК ДЬО КЕРМЕЛ продължава тази линия – журналистът ни води в своята „Книжарката от площада на билките“ до едно малко градче на име Юзес. Реално погледнато, историята по страниците се е случила на него и съпругата му, когато любимата им книжарничка е на път да затвори.

АБЕЛ ШЬОВАЛЕ пък ни връща в Лозер в период, който споменахме – навечерието на Френската революция. Писателят, живял през по-миналия и миналия век, използва документални източници и създава „Жеводанският звяр“ – подобно на вълк същество, което яде хора. Книгата, ще се появи на български към края на юли.

ЖИЛ ЛЬОГАРДИНИЕ отново надява усмивката на лицата ни – Мари от романа му „Дотук с издънките“ е всичко друго, но не и късметлийка. Изритана от мъжа, с когото живее, тя се решава на странно отмъщение, като открадне котката му. Дали това е добро решение, ще разберем от „Дотук с издънките“.

РЕБЕКА РЕЙЗИН пък е от другите автори – дето въздишат в книгите си по Франция и Париж. Живее надалеч от Европа, чак в Австралия, и е много интересна причината, поради която започва да пише – именно книгите, които е прочела за Европа. Романтичните й истории грабват сърцето. Така е и в „Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула“.

Аромат на Париж лъха от тези книги

Ухание на нещо несбъднато, което може да превърне живота ни в приказка… Нека си го пожелаем точно днес, когато френското повече от всякога е на мода.

За френския полъх в книжарниците ви разказа Краси Проданов

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …