Начало / Свят / Филмите, базирани на книги, са по-печеливши

Филмите, базирани на книги, са по-печеливши

booksvsmoviesФилмите, базирани на книги, имат с 44% по-високи приходи във Великобритания и с 53% – в световен мащаб, показва проучване, цитирано от Bookseller. Изследването, оповестено вчера, разглежда въздействието на книгата върху телевизионната или филмовата версия от гледна точка на отзивите на критиката и финансовите постъпления.

Проучването показва, че филмите, базирани на книги, имат с 44% по-високи приходи във Великобритания, което се равнява 5.4 млн. паунда. В глобален мащаб процентът е 53%, което пък се равнява на 68 млн. паунда, в сравнение с лентите, снимани по оригинален сценарий. Проучването се разпростира 10 години назад, но авторите му отчитат, че в някои години, като 2011 и 2015 г., процентите дори са по-високи.

Разгледано е и обратното въздействие – как филмовите продукции повлияват на книжните продажби. След излизането на кино версията на „Братовчедката Рейчъл“, например, във Великобритания през 2017 г. продажбите на книгата на Дафни Дю Мюрие  са се увеличили с 23% в сравнение с общия продаден тираж от 1992 г.

По отношение на все по-популярните телевизионни адаптации, проучването също отчита огромен превес на заглавията по книги – те привличат 56% по-голяма аудитория в сравнение с продукциите по оригинален сценарий. Данните касаят периода 2013-2017 г. и са фокусирани върху английския телевизионен пазар. 14 от 35-те сериала, излъчени във Великобритания между януари и септември 2017 г., са базирани на книги; 7 са създадени по истински случаи или исторически събития, а 5 разчитат на основата на предишни филмови или телевизионни продукции. Оригиналните сценарии са едва 9. Но изследването се разпростира още повече – 25% от наградите БАФТА и 57% от „Еми“ отиват отново при адаптации на литературни творби.

Изданието цитира и данни за театралните постановки, базирани на книги. През 2016 г. на английските сцени са били играни 27 такива продукции, които са генерирали приходи в размер на 25.8 млн. паунда. При мюзикълите нещата са сходни – заглавията, базирани на книги, продават три пъти повече билети от тези с оригинални сценарии. През 2007 г. Националният театър в Лондон поставя „Боен кон“  по романа на Майкъл Морпурго от 1982 г. В периода 2005-2006 г. от книгата са продадени 16 000 копия на стойност 88 000 паунда. Само през 2007 г. вече са изкупени 23 000 бройки от романа на Морпурго, като тенденцията се запазва в следващите години. Всъщност към април 2018 г. книгата, превърната и в холивудска продукция, има общ продаден тираж от 912 218 бройки във Великобритания.

В резюме докладът заключва, че е на лице силна двупосочна връзка между книгоиздаването и творческите индустрии като цяло и в част по отношение на филмовия, телевизионния и театралния сектор.

Прочетете още

chris-lawton-zvKx6ixUhWQ-unsplash

Класиката вдъхва надежда и ни прави по-стабилни

Всеки жанр ни въздейства различно За влиянието на книгите върху душата знаел още великият Рамзес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.