Начало / Свят / Том Сойер е най-харесван от американците

Том Сойер е най-харесван от американците

На славния герой е отреден и цял един фестивал

tom

Провежда се в родния град на Марк Твен

Ханибал се намира в щата Мисури и сега там живеят около 17 хиляди души. Населението обаче става три пъти повече всяко лято – заради Националните дни на Том Сойер, които се провеждат именно тук.

Инициативата включва традиционен парад на местната гимназия, фойерверки, разходка с параход – точно като в книгата, и много състезания за най-малките.

Героят на Марк Твен е добър американец

И до днес е в устата на родителите, които го дават за пример на своите деца. Най-харесваните качества на забавния герой са неговата находчивост и предприемчивост. Смята се, че това са черти, които е добре да има всяко американско дете.

Пресъздават се и сцени от филма

Състезанията и конкурсите всъщност изцяло черпят идеи от романа. Най-любимата дисциплина е боядисването на ограда – класически епизод в публикуваната през 1876 г. творба.

Изискванията са бързина, но също така и качество на свършената работа. А най-забавният критерий е облеклото на участниците. Дрехите от онази епоха им осигуряват много по-предно класиране…

Том Сойер е популярен колкото Мики Маус

Като се има предвид, че е създаден в предишна епоха, това е изключително постижение – и само доказва за пореден път майсторството на Марк Твен. Възприемането на героя пък като част от американските ценности е доказателство, че книгите наистина са важна част от формирането на психологията на една нация – и колкото по-добри са литературните примери, от които се води, толкова по-голям е ефектът и върху културата. До такива неща води четенето :)

Класиката има различни издания на български

Като всяка известна и освободена от авторски права книга, която на всичко отгоре е в детските списъци за четене, „Приключенията на Том Сойер“ е атрактивна за издателите. Ето няколко варианта, които може да се открият у нас…

korici5

Дрехите на Том Сойер облече и Краси Проданов

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …