Начало / Любопитно / Ваканция с книга – да скучаем насред чудеса!

Ваканция с книга – да скучаем насред чудеса!

Людмила ЕЛЕНКОВА, Радио Хеликон

Много любов и малко екшън (в тази последователност) си пожелаваме през отпускарския сезон. На прохлада край вода, под дебела сянка, без аларми, които да отекват в мозъка и стрелки, трепкащи в синхрон с апарата за кръвно, там ни оставя на спокойствие Нейно величество – Книгата!

213337_bТочно така, простичко и естествено, е озаглавен романът на Мишел Гейбъл − „Книга за лятото“. Майстор в описанията на фатални жени в центъра на красив интериор, тук американката отново предлага сюжет по действителен случай и букет от поколения. Тя ги побира в „Клиф Хаус“ − къща на скалистия бряг на о. Нантъкет, Масачузетс. Докато сградата я застрашава ерозия и срутване, спомените на обитателките ù се оказват по-стабилни. Тях ги пази стар семеен албум за гости, същински корабен дневник, наречен „Книга за лятото“.

212862_bРомантична история стои и зад „Имението с ягодите“. Както предполага дъхавото му заглавие, патината на времето се простира отвъд оградата с плодове до градската джунгла на Ню Орлиънс, откъдето връща една млада дама обратно, в имението на баба ù. Реставрация на достолепна къща, аромат на истинска природа, възраждане на любовта… това залага Лорън Дентън в романа си, за който казва, че колкото и да са експлоатирани подобни сюжети, именно такъв би искала тя самата да прочете, и не мирясала, докато не го напише.

212824_bРозата на любовта“ е по-различна. Въпреки бухналата рокля и замечатния поглед на куклата от корицата, главната героиня на Сара Маклейн предпочита лично да дърпа конците или, казано по-директно, да бъде мъжко момиче в епоха, отреждаща на жените ролята на експонат до съпрузите им. Модерен римейк на викторианските романи, тази книга разглежда чувствата като наука, води смело из игралните клубове на Лондон, борави с ловка дипломация и не прекрачва границата на онова аристократично, високопарно ухажване, заради което можем само да мечтаем да сме на мястото на лейди Филипа Марбъри.

213369_bНе се отказвай“ от Харлан Коубън звучи като призив на мотивационен лектор, но няма да го подминем, защото знаем, че авторът е от големите майстори на трилъра. А още повече щом научихме, че този роман е базиран на случка от родния му Ню Джърси. Петнайсет години детектив Наполеон Дюма или „Нап“ се опитва да превъзмогне загубата на скъпи за него хора − момичето, което е обичал, изчезва внезапно, собственият му брат-близнак е убит при мистериозни обстятелства. Времето не винаги лекува, но поне помага престъпленията да бъдат разкрити. Книгата е подходяща и за млади читатели, защото част от действието се пренася в местната гимназия.

212633_bСредата е важна за формирането на човек, убеждава ни бруталният, изключително добре написан трилър „Тринайсет“ на Стив Кавана. Авторът е ирландец, практикуващ адвокат, родом от Белфаст. Именно закваската на това размирно място, в съчетание с не по-малко трудна професия, дават стимул на успешната му литературна кариера, макар че Кавана разиграва сюжетите си в САЩ. „Тринайсет“ е четвърта книга (и най-добрата) от поредица с главен герой Флин − защитник на холивудска суперзвезда, обвинена в убийство. Интригата се завърта около един от съдебните заседатели, който всъщност се оказва убиецът.

213365_bПак перла в короната на поредица, но култова за феновете на Тери Пратчет, е „Овчарската корона“ − най-новото и последно заглавие от „Светът на диска“, увековечил писателя завинаги. Тук той се вихри около древен амулет, предаван от поколение на поколение в рода на вещицата Тифани и е особено ценен, защото е подарък от нейния баща. Дори да нямат обща сюжетна линия и това да е 41-во джобно томче от „Светът на диска“, всеки, чел пародийното фентъзи на сър Тери Пратчет, знае колко много спечели английският език от щурите му, двусмислени метафори, и колко загуби литературата въобще, когато преди три години геният приключи земния си път.

С част от негов цитат ще си пожелаем пълноценна почивка това лято: дано „мозъкът ни скучае насред чудеса“! Е, книгите ни ги предлагат с пълна сила.

Прочетете още

the-chairman-is-a-very-intellectual-guy-reading-a-paperback-book-under-his-beach-umbrella_t20_4lr2Ny

Летни университети

Книги, които да разтворим през най-горещите месеци Ленивото настроение на юли или пък август е …