Начало / Любопитно / Книгите са с най-висок коефициент за щастие

Книгите са с най-висок коефициент за щастие

Удоволствието от тях се равнява на това да ти увеличат заплатата

stesti

Алгоритъмът е изработен във Великобритания

По поръчка на Министерството на културата и спорта в лондонски икономически колеж търсят начин да определят благотворния ефект от най-различни наши дейности. Интересното е, че усещането да си в книжарница или библиотека според специалистите се доближава до това да получиш повишение в службата – а заедно с това и по-висока заплата.

Благотворният ефект се проявява в живота

Усещането за щастие кара хората да са по-успешни, а заедно с това и по-прилежни на работното място. Такъв е и главният ефект на по-високите доходи. Сега обаче се оказва, че ако човек посещава достатъчно често книжарница или библиотека, е точно толкова концентриран в работата си и коректен в отношенията си с колегите.

Изкуството и спортът също придават енергия

Може да се каже, че заедно с четенето на книги, това са трите ни дейности, които дългосрочно могат да ни мотивират и дори да предотвратят състояния като синдрома на прегарянето – бърнаут.

kniga

Икономистите изчислили всичко до стотинка

Та според тях разглеждането например на изложба носи удоволствие, все едно са ти увеличили заплатата с 1084 лири годишно (около 2400 лв.). Да потичаш за здраве или да риташ топка с приятели вдига настроението като увеличение от 1127 лири (около 2500 лв.). А да потърсиш нещо хубаво в библиотека или книжарница се равнява на доходи, по-високи с 1359 лири (около 3000 лв.).

Сега учените търсят причинно-следствените връзки

С други думи, искат да установят от какво се ражда този ефект на книжарницата или библиотеката. И защо сами по себе си книгите са повод за оптимизъм.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …