Начало / Любопитно / Книгите са с най-висок коефициент за щастие

Книгите са с най-висок коефициент за щастие

Удоволствието от тях се равнява на това да ти увеличат заплатата

stesti

Алгоритъмът е изработен във Великобритания

По поръчка на Министерството на културата и спорта в лондонски икономически колеж търсят начин да определят благотворния ефект от най-различни наши дейности. Интересното е, че усещането да си в книжарница или библиотека според специалистите се доближава до това да получиш повишение в службата – а заедно с това и по-висока заплата.

Благотворният ефект се проявява в живота

Усещането за щастие кара хората да са по-успешни, а заедно с това и по-прилежни на работното място. Такъв е и главният ефект на по-високите доходи. Сега обаче се оказва, че ако човек посещава достатъчно често книжарница или библиотека, е точно толкова концентриран в работата си и коректен в отношенията си с колегите.

Изкуството и спортът също придават енергия

Може да се каже, че заедно с четенето на книги, това са трите ни дейности, които дългосрочно могат да ни мотивират и дори да предотвратят състояния като синдрома на прегарянето – бърнаут.

kniga

Икономистите изчислили всичко до стотинка

Та според тях разглеждането например на изложба носи удоволствие, все едно са ти увеличили заплатата с 1084 лири годишно (около 2400 лв.). Да потичаш за здраве или да риташ топка с приятели вдига настроението като увеличение от 1127 лири (около 2500 лв.). А да потърсиш нещо хубаво в библиотека или книжарница се равнява на доходи, по-високи с 1359 лири (около 3000 лв.).

Сега учените търсят причинно-следствените връзки

С други думи, искат да установят от какво се ражда този ефект на книжарницата или библиотеката. И защо сами по себе си книгите са повод за оптимизъм.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

215173_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (31 август – 6 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Живот в скалите от Мария Лалева 2. Измамният живот на възрастните от …