Начало / Любопитно / Библиотека, по-славна и от Маракана

Библиотека, по-славна и от Маракана

Рио е изумителен, защото в него по един невероятен начин съжителстват футболът, ламбада и книгите

rio

Португалската кралска библиотека изпреварва стадиона

Името й идва от това, че замисълът се ражда в главите на 43-а португалци, живеещи в скромното в средата на по-миналия век населено място.

Дълги години обаче събират книги, без да има къде да ги подредят. Минават няколко десетилетия, преди да се сдобият със средства за собствена сграда. Трудностите следват една след друга и библиотеката отваря врати едва през 1900 г.

За Маракана пък трябват само две години

Строежът му започва 1948-а, открит е 50-а. После минава и през две основни реконструкции. Първоначално стадионът има 180 хиляди места, но събира и внушителните 200 хиляди. Сега заради мерките за сигурност бройката е близо три пъти по-малка.

maracana

Да се върнем обаче в библиотеката

Изградена в готически и рененансов стил, сградата е истински шедьовър.Красивата постройка с обширни хранилища става постепенно една от емблемите на Рио де Жанейро. Особено впечатляващо е, че повечето елементи в читалните са изработени от дърво.

„Тайм“ я нареди на четвърто място в света

Малко са библиотеките, които могат да се похвалят с толкова чар и атмосфера едновременно. Тази в Рио крие в недрата си и 400 хиляди тома литература на португалски език. Най-старите са от 16. век. Бюст на славния Луиш ди Камоинш пък напомня, че той е един вид португалския Шекспир.

Библиотеката пази и мемоарите на Пеле

Това вече ни връща към футбола – макар че именно Рио е градът с най-много музеи, университети и галерии в Бразилия, пък и по тези географски ширини изобщо. Сигурно защото традицията е сложена отдавна. И дава резултати днес.

Но нека се насладим чрез тези няколко кадъра истински именно на библиотеката!

088687dd7d3ca0c30dd8e80f7e8da3db

Real-Gabinete-Portugus-de-Leitura-21

ad21a0066b40bb679056a6584a1f14d5

Разходка с книга и топка: Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 септември – 24 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Четвърто крило от Ребека Ярос 3. Тътени. …