На фокус
Начало / Автори / Майстори на перото: От нобелов лауреат до пустинник, пишещ в колиба

Майстори на перото: От нобелов лауреат до пустинник, пишещ в колиба

Ето ги нашите майстори на перото тази седмица – няколко имена плюс събитията, които са повлияли живота им. И книги – хубави книги, оставени от Сол Белоу, Робърт Хауърд, Джеймс Оливър Кърууд и Фернандо Песоа. Към тях добавяме и един наш съвременник – Хю Лори.

maistori

Ето, на 10 юни например е роден Сол Белоу.

На 61 той получава Нобелова награда за литература – това е през 1976-а. Филип Рот – друг голям майстор, който почина буквално преди дни, казва за своя приятел Сол, че е написал най-важната книга през втората половина на миналия век, като има предвид „Приключенията на Оги Марч“.

Много по-различен е Робърт Хауърд

Пък и нищо чудно името му да ви е по-скоро непознато. Но така или иначе остава в историята като бащата на Конан Варварина.

Конан и неговият създател
Конан и неговият създател

Макар че умира само на 30, Робърт Хауърд оказва огромно влияние върху развитието на фентъзито. Неговият Конан е в „А“ дивизията на най-известните герои заедно с такива образи като Тарзан, граф Дракула, Шерлок Холмс или дори Джеймс Бонд.

Именно на 11 юни слага край на живота си писателят, разбирайки, че майка му е на смъртно легло…

Фернандо Песоа е сред най-значимите португалски автори

Поетът е роден е на 13 юни в далечната 1888-а. Има едно хубаво издание в Хеликон, което носи името на твореца – „Фернандо Песоа“. Негов съставител е известният ни преводач Румен Стоянов, което го прави още по-ценно…

Джеймс Оливър Кърууд добавяме към тази компания

Известен е с приключенските си романи. 12 юни е рождената му дата – а годината е същата като на нашето Освобождение, 1878-а.

Много природа има в книгите на Кърууд, той говори с истинско обожание за Юкон и Аляска. Пише направо по неразбираем за днешните писатели начин – прави си някъде колиба, и живеейки насред пустошта, създава книгите си.

А сега идва ред и на един наш съвременник – Хю Лори

59 години навършва той на 11 юни. Бащата на Хю Лори е олимпийски шампион в гребането, обаче синът явно е паднал надалеч не само от крушата, ами и от гребния канал…

Хю Лори е известен първоначално като онзи, който е гадже на Ема Томпсън. Това е шега, разбира се, той е не по-малко талантлив от нея… Играе например в „Разум и чувства“ по романа на Джейн Остин, който Хеликон издаде в нов превод.

Хю Лори и Ема Томпсън в сцена от екранизацията на "Разум и чувства" - и новото издание на класиката
Хю Лори и Ема Томпсън в сцена от екранизацията на „Разум и чувства“ – и новото издание на класиката

Хю Лори пише и книги, като критиката е благосклонна. В Хеликон може да откриете електронното издание на „Търговецът на оръжие“ – хумористичен съспенс, сдобил се и с филмова версия.

Това е, смесихме няколко епохи и ви разказахме за толкова много хора… Обичаме книгите и онези, които ги създават. Това е част от магията да четем.

Дати, факти и писатели разбърка Краси Проданов

Прочетете още

stažený soubor

Юни носи лято и хубави книги

Най-дългите дни заслужават и най-увлекателни истории Топлото време дойде, а с него и апетита за …