Начало / Свят / Майкъл Морпурго в борба с рака

Майкъл Морпурго в борба с рака

michael-morpurgo-16x9Световно известният автор на детски и юношески творби Майкъл Морпурго  разкри, че през миналата година се е подложил на химиотерапия заради рак на ларинкса, съобщава ВВС. Според 74-годишния писател, прогнозата е за пълно възстановяване, а гласът му, пострадал заради лечението, добива сила.

Авторът на „Боен кон“ отказа няколко публични изяви през септември 2017 г. поради здравословни причини, но повече подробности тогава не бяха разкрити. В наскоро публикувана статия той споделя: „На 74 е лесно да приемеш, че си видял и направил всичко, че нищо не може вече да те изненада. Дори неприятната диагноза не може да го направи. Справяш се с нея, защото така трябва, защото е нещо, което се случва на мнозина. Щастлив съм в сравнение с тези, срещнали подобна диагноза на много по-ранна възраст“.

Морпурго споделя още, че по време на лечението си в лондонска болница се разсейвал с мисли за децата, внуците, правнуците си, както и за всички млади хора, които е срещнал по време на 10-годишната и учителска кариера: „Те всички носеха надеждата, от която се нуждаех, пребивавайки в болницата. Не само химиотерапията ме лекуваше, спомените за тези деца правеха същото. Те ми помогнаха да премина през това, да продължа да вярвам. И продължават да го правят, всеки ден“. Писателят разкрива и как се е справил с превръщането на болестта в центъра на целия му живот: „Трябваше да се изправя срещу нея, да се справя не само с методите на хирургията, но и чисто психологически“. А днес той е фокусиран върху това „какъв късметлия е бил“.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …