Начало / България / „Последно лято“ по Радичков в памет на Красимир Кюркчийски

„Последно лято“ по Радичков в памет на Красимир Кюркчийски

В памет на композитора Красимир Кюркчийски (1936-2011)  столичното  кино „Одеон“ пуска филма „Последно лято“ (1974) на режисьора Христо Христов. Сценарият е на Йордан Радичков по едноименната му новела. Прожекцията е на 4 януари от 17.30 ч., входът е безплатен.

Григор Вачков печели златен медал за мъжка роля в Сан Ремо за участието си в продукцията. Димитър Икономов и Богдан Спасов също са сред актьорите в „Последно лято“, отличен с награда за най-добър чуждестранен филм в Атланта и класиран сред най-добрите филми в Лос Анджелис.

„Последно лято“ респектира с живописно-пластичната си култура. С удивителна кинематографичност са споени разнородните елементи на архаичното и модерното – обредни маски и булгаралпини, коне и велосипеди, каракачани и космонавти. . . Това е темпераментен и органичен филм-спектакъл, богато наситен с образно-предметна национална символика от различни хронологични пластове – един много български филм, е оценката на критиката.

 

Красимир Кюркчийски (22 юни 1936 – 15 декември 2011) е изтъкнат български композитор и диригент.

Книгите на Йордан Радичков тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230928-WA0000

Лорън Магазинър: Разгледах български митове и легенди, определено има от какво да се вдъхновя!

Американската авторка на детската поредицата „Митичните“ даде интервю за българските читатели  Лорън Магазинър дебютира у …