Начало / Свят / Фалшификация на Ибсен шокира Норвегия

Фалшификация на Ибсен шокира Норвегия

Норвегия е в шок от литературна фалшификация. Полицията извършва разследване на пазара на антики и по-специално на произведенията на две от най-големите имена на норвежката литература – драматургът Хенрик Ибсен и писателят Кнут Хамсун, който е нобелов лауреат и явен привърженик на нацисткия режим, съобщи „Гардиън”.

Заподозреният е сценаристът и режисьор Гер Ове Квалхайм. През април той обявил, че е намерил непозната досега, но знакова, пиеса на Ибсен „Богът-слънце” и още твърде любопитни документи. Според познавачите на творчеството на Ибсен това откритие би променило норвежката литературна история, но още тогава се появяват съмнения и Квалхайм е заподозрян във фалшификации. Общо 8 от документите със съмнителна стойност са купени от Норвежката национална библиотека за 75 000 евро.

Ларс Фроде Ларсен – експерт по творчеството на Хамсун, твърди, че това е най-голямата измама в литературата след измислените дневници на Адолф Хитлер от 1983 г.

Първи  в дейността на Гер Ове Квалхайм се усъмняват не полицаите, а другите играчи от този бизнес.

„Квалхайм беше много убедителен”. Неговата теза беше, че е колекционер на всякакви вещи от Втората световна война – униформи, медали и др., а също и че се е свързал с по-стари нацисти, които живеят в Испания и Норвегия”, казва Ролф Варендорф от антикварния магазин в Осло „Норлис”.

За съжаление на Варендорф именно неговият магазин е станал канал за някои фалшифицирани документи. Той е купил „подписано копие” от пиесата на Ибсен „Джон Габриел Боркман”. Също така купил джобен алманах от 1943 г., в който има писмо от Кнут Хамсун до Адолф Хитлер, в което писателят се извинява на Фюрера, след като двамата се скарали на среща през юли същата година.

Йорген Капелен от „Капеленс” – друг антикварен магазин, заподозрял Квалхайм още през 2006 г., след като сценаристът му изпратил копие на „Богът – слънце”. „Не разпознахме тогава стила на Ибсен”, заявил Капелен.
След като започва да се говори на висок глас за вероятността Квалхайм да пробутва фалшификати, Норвежката национална библиотека и антикварните магазини започнали да изследват подозрителните документи. Полицията обаче в началото отказвала да разследва случая .
Вандердорф смята, че всъщност фалшификациите са много повече. „Той е бил много активен на черния пазар. Откритите неща вероятно са само малка част от всичко, което е продал”.

В годините преди дейността на Квалхайм  да стане обществено достояние, той изградил постоянни връзки с норвежки нацисти – сред тях е Фин Трана, от когото взел фашисткия алманах . Квалхайм  бил близък и с Хенрих Йенсен – бивш член на „Вафен-СС” и единственият норвежец, на който е връчена една от най-престижните нацистки декорации – „Германски златен кръст”. Приятелството им се разпаднало, след като Квалхайм предал на полицията заснети интервюта, с които искал да прави документален филм, за да да уличи Йенсен в укриване на нацистки военнопрестъпници. На последвалия съдебен процес през 2007 г. колекционерът е осъден да плати 40 000 евро на Йенсен, който междувременно се укрил в Испания.

Ауд Шлетемоен – прокурор, който ръководи следствието, заявява, че, влезе ли в съда, процесът срещу Квалхайм би могъл да се проточи цяла година. „Това може да се окаже една много заплетена история. Няма такъв прецедент досега”, заявява магистратът.
Ако бъде признат за виновен, Квалхайм може да получи 6 години затвор.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …