Начало / България / 90-годишнината на Блага Димитрова ще бъде отбелязана с филма „Отклонение

90-годишнината на Блага Димитрова ще бъде отбелязана с филма „Отклонение

Деветдесетгодишнината от рождението на Блага Димитрова (1922-2003) ще бъде отбелязана с филма „Отклонение“ (1967) по мотиви от романа й „Пътуване към себе си“. Невена Коканова и Иван Андонов са в главните роли в продукцията под режисурата на Гриша Островски. Безплатната прожекция  е в кино „Одеон“ на 3 януари от 17.30 ч.

Стефан Илиев, Катя Паскалева, Доротея Тончева са сред актьорите във филма, отличен със Златен медал и наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Москва. На фестивала на българското кино „Златна роза“ във Варна „Отклонение“ печели четири награди – за женска роля – на Невена Коканова, за операторско майсторство – на Тодор Стоянов, специалната награда и наградата на кинокритиката. Филмът разказва за отношенията на двама души, някога обичали се, дълго време разделени, а после случайно срещнали се. При тази среща и припомнянето на миналото се появяват редица въпроси – защо са се разделили, какво прави любовта им невъзможна, какво ги е променило, пише Ивайло Знеполски. По думите му Блага Димитрова е поетеса на нереализираната любов – на любовта, която едва докосва, неуловима, изненадала, липсваща, по-скоро болка и разочарование, отколкото блаженство. При нея чувствата са поставени под строгия надзор на разума, задъхват се от товара на съображения и комплекси. . . Филмът

„Отклонение“, както и преди това романът „Пътуване към себе си“, е опит на поетесата да предаде на своите специфични проблеми и настроения един по-широк отзвук, коментира критикът.

Блага  Димитрова е родена на 2 януари 1922 г. в Бяла Слатина в семейство на майка учителка и баща юрист, но израства в Търново. През 1941 г. завършва класическа гимназия в София, а през 1945 г. — завършва славянска филология в Софийския университет. През 1951 г. защитава дисертация на тема „Маяковски и българската поезия“ в Литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Дълго време се занимава с редакторска, преводаческа и обществена дейност. Започва да пише още като ученичка. Най-известните й романи са „Пътуване към себе си“, „Страшният съд“,„Лавина“ „Лице” (забранен през по времето на тоталитаризма). Умира на 2 май 2003 г. след онкологично заболяване и тежък инсулт.

Книгите на Блага Димитрова тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …