Начало / Любопитно / Книгите могат да вдъхновяват и за престъпления

Книгите могат да вдъхновяват и за престъпления

Crime-novelsЧесто художествената литература е вдъхновена от истински престъпления. Понякога, обаче, палачинката се обръща и извършителите на ужасяващи престъпления твърдят, че са били вдъхновени за действията си от литературни произведения, пише сайтът Bookstr. Ето някои от най-емблематичните случаи с подобен обрат:

Убийството на Джон Ленън

Всички знаем, че „Спасителят в ръжта“ е въздействаща книга. Но Марк Дейвид Чапман оставя бележка с текст „Това е моето послание“ и подпис „Холдън Колфилд“ – като главния герой от романа, след като убива Джон Ленън. Но въпреки че е най-известно, убийството на музикалната икона не е единственото, свързано с романа на Селинжър. Копие от него е намерено сред вещите на Джон Хинки-младши, който през 1981 г. извършва неуспешен опит за убийство на американския президент Роналд Рейгън. Убиецът на манекенката Ребека Шефър също е сред трагично известните почитатели на Селинджър.

Атентатът в токийското метро

Поредицата „Фондация“ на Айзък Азимов вдъхновява японеца Шоко Асахара, водач на религиозната секта „Аум Шинрикио“ (в превод „Върховна истина“) да извърши през 1995 г. нападение с отровен газ в токийското метро, при което умират 27 души и 5000 са ранени. Трилогията на Азимов е публикувана между 1951 и 1953 г. и проследява възхода и падението на една империя. Сектата на Асахара е създадена през 1984 г. и привлича много образовани млади хора. Членовете й са въоръжени с химично, биологично и конвенционално оръжие, като крайната цел следва апокалиптичен сценарий за превземане на властта от Асахара. През 90-те години членовете й в Япония са 10 000, а в Русия – 30 000. Въпреки че е забранена и се разпада, смята се, че и днес 2000 следват ритуалите й.

Crime-popupТеодор Казински – Юнабомбър, почитател на Джоузеф Конрад

Романът „Тайният агент“ на Джоузеф Конрад е публикуван като притурка между 1906 и 1907 г. и разказва за заговора за взривяване на обсерваторията в Гринуич. Небезизвестният сериен убиец Тед Казински, който в продължение на години изпраща писма бомби, чете многократно романа, а общите му черти с главния герой карат ФБР да се обърне към изследователите на Конрад за помощ при разбирането на престъпника.

Боб Бердела се вдъхновява от Джон Фаулз

Като тийнейджър бъдещият сериен убиец Робърт Бердела гледа филмова адаптация на „Колекционерът“ – роман на Джон Фаулз, в който жена е отвлечена и държана в мазето от похитителя си. Самият Бердела в последствие отвлича и убива поне шест мъже и се смята, че е вдъхновен именно от тази творба.

Убиецът, който искаше да бъде вампир

През 2003 г. англичанинът Алън Мензес убива приятеля си и пие от кръвта му, твърдейки, че е действал по заповед на Акаша – кралицата на вампирите от романа на Ан Райс „Кралицата на прокълнатите“. Алън гледал екранизацията на романа поне 100 пъти и в последствие твърдял, че Акаша му е обещала безсмъртие срещу убийството. „Ако не бях убил някого, нямаше как да стана вампир“, казва той пред съда. Година по-късно се самоубива в затвора.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …