Начало / Свят / Новата книга на Малала е посветена на бежанската криза

Новата книга на Малала е посветена на бежанската криза

184337_bМалала Юсафзаи определено не е типичното 20-годишно момиче, отбелязва сайтът Bookstr. Когато не е заета с обучението си в университета Оксфорд, тя защитава правата на момичетата за качествено образование по целия свят. На 17 години тя се превърна в най-младият носител на Нобеловата награда за мир, а междувременно вече е изключително продаван автор с книгата си „Аз съм Малала”, издадена през 2013 г. и продадена в над два милиона екземпляра.

Тя е биографичен разказ за борбата й за равни права в образованието, прострелването й в главата от талибаните, оцеляването и продължаването на активистката й дейност. Миналия октомври тя публикува и издание д рисунки, разказващо историята й на достъпен за по-малката аудитория начин. И това съвсем не е всичко.

На 4 септември предстои издаването на втората й книга „We Are Displaced”, която този път представя бежанския й опит. С нея тя ще се опита да накара по-младите й читатели да разберат какво е „да загубиш дома, общността и целия си познат свят”. Творбата се базира на личния й опит, както и наученото от Малала при срещите й с други момичета при посещенията й в бежанските лагери. Целта на младата нобелова лауреатка е да помогне на хората да разберат бежанската криза и да провокира състрадание към хората, прогонени от домовете си заради военни конфликти. Самата Малала обяснява: „Това, което се губи сред статистиката в съвременния контекст на бежанската криза, е човечността”.

Всички приходи от новата й книга ще отидат във фонда, основан от Малала и работещ за осигуряване на достъп до гимназиално образование на застрашени от отпадане момичета по целия свят.