Начало / Свят / Писма на Айнщайн до сестра му разкриват тревогите на гения

Писма на Айнщайн до сестра му разкриват тревогите на гения

7236Надзъртане в скритото лице на Алберт Айнщайн, включително в мислите и тревогите му дали най-добрите му постижения не са вече достигнати и какво му носи славата, предлага тесте писма, писани от самия него до по-малката му сестра Мая, съобщава английския вестник „Гардиън“. Колекцията съдържа неизвестна фотография на гения като 5-годишен, както и единственото запазено писмо от него до баща му. Документите, съхранени в архива на Мая Винтелер-Айнщйн и съпруга й Пол Винтелер, не са били публикувани до сега и са датирани в периода 1897-1951 г.

Според Томас Венинг от аукционна къща „Кристис“ „забележителното е, че архивът разкрива невероятно близката връзка със сестра му. Очевидно е, че когато пише на нея, е съвсем искрен”.

Първите писма от колекцията ще бъдат предложени на търг в началото на май. „Той ясно е съзнавал очакванията към него след постигането на световна слава, но няма нищо от това в писмата. В тях има неща, които не съм срещал никъде другаде, а съм каталогизирал стотици екземпляри негова кореспонденция”, споделя още Венинг.

1803През 1924 г., 9 години след като завършва Общата теория за относителността, Айнщайн пише до Мая, че „в научен план скоро не съм постигал много – мозъкът постепенно отслабва с възрастта, макар че това не е толкова неприятно. Това означава, че не носиш такава отговорност в по-късните си години”. 10 години по-късно, отново до нея, пише: „Щастлив съм с работата си, дори въпреки факта, че започвам да осъзнавам, че брилянтността на младите години е останала в миналото”. Томас Венинг твърди, че никъде другаде Айнщайн не прави подобни признания: „Това не е поза, тези мисли наистина са го занимавали. Ако по някаква причина Айнщайн беше умрял през 1916 г., фундаменталното му наследство щеше да е непокътнато. Но той работи още 40 години, без да постигне съществен пробив. А в писмата той признава това, показвайки колко близка е била връзката му с Мая”.

Писмата надзъртат дълбоко в личния живот на Айнщайн – от любимите му плаване и свирене на цигулка до трудните взаимоотношения с първата му съпруга. В едно от тях от 1935 г. той прави рядко признание за постиженията си пред Мая: „В полето на физиката всеки изследовател е като човек, блъскащ се в тъмнината и всеки е напълно скептичен към това, което вдъхва надежди другиму. И всеки е в постоянно напрежение до самия финал. Аз поне постигнат комфорта основните ми постижения да се превърнат във фундамент за науката ни”. „Звучи необичайно за Айнщайн, той е бил скромен човек, винаги внимаващ да не се възгордее. Но смятам, че е чувствал, че може да направи такова признание пред Мая”, казва Вевинг. През 1923 г. в писмо, оценено от Кристис на между 6000 и 9000 паунда, Айнщайн пише на Мая за международната си слава: „Все повече хора ме обичат, но с това идва и ненавистта и нищо не може да се направи срещу това”. „Той не се радва, просто го приема. Айнщайн е първият учен, превърнал се в световна знаменитост. Преди това просто не се е случвало, затова той е в уникална ситуация”, коментира представителят на аукционната къща.

Мрачният възход на нацизма и преимуществата, които му носи работата му, също присъстват в писмата до сестра му, изпращани през 30-те години. През 1933 г. Айнщайн се отказва от германското си поданичество, страхувайки се за живота си, след като нацистите поставят етикета „еврейска наука” на работата му и публично го низвергват. Ученият приема преподавателско място в университета Принстън в Ню Джърси, а сестра му го следва в САЩ през 1939 г. „Какво ще стане, ако се върнем обратно догодина? Изобщо ще можем ли? Какъв е животът там? Единствените неоспорими неща са звездите и математиката”, пише той. „Това е той, сблъскал се с коренната промяна на целия си живот, в страна, която не познава. Целият му живот се разпада, а той го описва толкова красиво”, твърди Венинг.

Кристис ще покажат на широката аудитория писмата в края на април, а онлайн търгът ще е в началото на май.

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Yuri Milner And Stephen Hawking host press conference to announce Breakthrough Starshot, a new space exploration initiative, at One World Observatory on April 12, 2016 in New York City.

In Memoriam на Стивън Хокинг: „Каква ли би била Вселената, ако не беше дом на хората, които обичаме!“

Кристина ЦОНЕВА Какви са характеристиките на един невероятен човек? Един от най-гениалните умове в съвремената …