Начало / Критика / Наистина страхотна история

Наистина страхотна история

211652_bЕлица ПЕЧЕВА, Хеликон Плевен

Янгадълт романът „Един от нас лъже“ е от книгите, които грабват още от първите страници, държи в неотслабващо напрежение и така поглъща, че забравяме за училище, работа, проблеми. Това е дебютният роман на Карън Макменъс, който е в класацията за бестселъри на Ню Йорк Таймс вече повече от 34 седмици. Има номинация в категория Young Adult Fiction, в най-популярната онлайн платформа за споделяне и коментиране на книги, а именно Goodreads. Романът е събрал повече от 40 хил. гласа и впечатляващия рейтинг − 4.07/5 звезди.
Сюжетът ни отвежда в гимназия „Бейвю“ и по-конкретно в стаята за наказания, където още в началото се запознаваме с петимата главни герои − Бронуин – отличничката, Ади – красавицата, Нейт – престъпникът, Купър – спортистът и Саймън – аутсайдерът. Петима влизат, но само четирима излизат.

„Наистина страхотна история: четирима приятни на външен вид и посвоему издигнати ученици стават обект на подозренията около неочаквано убийство.“

В злополучния следобед Саймън получава алергична реакция и краят е фатален. Но дали всичко е случайност или някой стои зад това? Предвид ролята на Саймън в гимназията, а именно аутсайдерът − създател на клюкарското мобилно приложение „Истината“ (Фенове на „Клюкарката“, това ще ви хареса!), което има за цел да разкрива тайните, грешките и всички пикантерии около живота на учениците. Макар и да не прилага доказателства, всеки в училището знае, че щом е написано там, то значи е вярно.

„Публично разпространение на домашно порно. Възможна бременност. Две скандални изневери. А това бяха новините само от тази седмица.“

Повествованието се води от гледна точка на всеки един от главните герои. Паралелно ни се разкрива живота на всеки от тях. Сполучлив похват, предвид жанра на книгата (трилър, криминален), който позволява на читателя да участва, като ги опознава и наблюдавайки историята от всеки ъгъл, постепенно да изгради своя теория за случилото се в стаята за наказания и за мотивите, довели до трагичните обстоятелства.
Заподозрени в убийството на Саймън, „Четворката от Бейвю“, обединява сили, за да разгадае мистерията, но могат ли да си имат доверие? Дали един от тях не лъже? А може би никой не е такъв какъвто изглежда. Всички те крият тайни, способни да разкрият истинските им лица и да променят облика им в обществото. Но дали те са единствените с мотив да си отмъстят на Саймън? Все пак „Истината“ не веднъж е съсипвала социалния живот на учениците от гимназията.

На фона на целия хаос и неочаквани обрати, ще се зародят истински приятелства и изненадващи любовни вълнения.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!