Начало / България / Ангел Игов – първи разказвач на месеца в Столична библиотека

Ангел Игов – първи разказвач на месеца в Столична библиотека

Igov PosterС новата година Столична библиотека започва нова поредица – „Разказвач на месеца”, която, по подобие на набралата вече популярност „Поет на месеца”, цели да насочи вниманието на читателите към значими съвременни български писатели, но в случая автори на прозаични творби. На 31 януари 2018 г. (сряда) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката Ангел Игов ще разговаря с доц. Йордан Ефтимов и ще чете от своите разкази и романи, последният от които – „Фини прахови частици” – бе издаден съвсем наскоро, но вече получи признанието на читатели и критици. Входът е свободен, а книгите на Ангел Игов ще бъдат изложени във витрина на втория етаж в Направление „Обслужване на читатели” през целия месец януари.

Ангел Игов (1981) е автор на три романа: „Фини прахови частици” (2017), „Кротките” (2015) и „Кратка повест за срама” (2011), издаден и на английски език, както и на два сборника с разкази: „Срещи на пътя”(2002) и „К.” (2006). „Кротките” е номиниран за седем национални награди за проза в България, сред които и награда „Хеликон“, и печели една от тях – „Христо Г. Данов”.

Игов преподава английска литература и превод в СУ „Св. Климент Охридски”. Води литературна колонка във в. „Култура”; бил е литературен рецензент на сп. „Мениджър”, телевизионното предаване „5 по Рихтер” и електронното издание „Sofia Live”. Член на журито за конкурсите „Вик” (2007), „Иван Николов” (2009), „Елиас Канети” (2013) и „Славейкова награда” (2016). Превел е на български език романи от Пол Остър, Мартин Еймис, Иън Макюън, Анджела Картър, Джон Банвил и др. Превежда също така поезия: „Лирически балади“ на Уилям Уърдзуърт и Самюъл Тейлър Колридж, „Легенда за Сигурд и Гудрун” на Дж. Р. Р. Толкин и „Котките” на Т. С. Елиът. Голямата награда „Кръстан Дянков” за превод от английски му е присъдена през 2016 след петата му номинация в конкурса.