Начало / Свят / И все пак Есенин се е самоубил

И все пак Есенин се е самоубил

 На 28 декември 1925 г. в 10,30 часа е намерен в хотел „Англетер” безжизнен Сергей Есенин.,. Самоубийството на поета не предизвиква никакви съмнения тогава. Всички, които го познават, са единодушни, че той сам е посегнал на живата си. Последното му стихотворение „Сбогом, приятелю, сбогом…” е написано със собствената му кръв в хотела.

Според показанията на приятелите му, Есенин се оплаквал, че в хотелската стая не е имало мастило и затова бил принуден да пише с кръв. Последвалите експертизи на службите доказват този факт, отбелязват руските медии. Още преди смъртта, част от влиятелните мъже в СССР се опитват да спасят поета. Кръстю Раковски (внук на Георги Раковски) пише на 25 декември 1925 г. настойчиво писмо до Дзерджински, в което настоява „да се спаси живота на известния поет Есенин – несъмнено от най-талантливите в СССР”. Основателят на КГБ дава разрешение да се помогне на поета, но „държавната помощ” закъснява. Въпреки това през 70-те години на ХХ век се появяват версии, че Есенин е убит, а самоубийството инсценирано заради ревност, егоизъм и по политически причини.

През 1989 г. под егидата на Института за световна литература „Горки” е основана комисия, която да разследва и даде окончателен отговор на въпроса дали е убит Есенин. В момента работата на комисията е към своя край. Проведеното обширно изследване не дава основание да се приеме версията за убийството на поета. Въпреки това, дебатите ще продължат.

Сергей Есенин е роден на 3 октомври (21 септември стар стил) 1895 в Константиново (днес Есенино), село в Рязанска област. Започнал да пише от малък, през 1912 той се премества в Москва, където работи като коректор в печатница. Там се жени за колежката си Анна Изрядовна, от която има един син, умрял в трудов лагер през 1937. Известно време посещава Московския университет, но скоро го напуска. Последните две години от живота си Есенин прекарва в постоянно пияно състояние, но тогава пише и някои от най-известните си стихотворения. В началото на 1925 се жени за четвърти път за София Толстоя, внучка на Лев Толстой.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кратка история на Русия_корица

Русия, познатата и непознатата

По книжарниците излезе „Кратка история на Русия“ – въведение в руската история и култура от …

Един коментар

  1. ЕСЕНИН Е БИЛ УБИТ ОТ НКВД ! И ТОВА ВАШЕ ТВЪРДЕНИЕ НЕ Е ВЯРНО,ДАЖЕЕ ЖАЛКО ! МОЯТ КРЪСНИК Е ПЛЕМЕНИКАТЪТ НА АДМИРАЛ КОЛЧАК, И Е БИЛ ЛИЧЕН ПРИЯТЕЛ С ЕСЕНИН , БЕЛОГВАРДЕЙЦИТЕ ЗНАЯТ ПОВЕЧЕ ЗА ТОВА ! КАКТО И РУСКОТО КГБ – ГО ДОКАЗА, ЧРЕЗ РАЗСЛЕДВАНЕ С ИНФОРМАЦИЯ ОТ РАЗСЕКРЕТЕНИТЕ АРХИВИ . http://www.youtube.com/watch?v=aesFT4LId-4&feature=related
    НЕ СКВЕРНОСЛОВЕТЕ – ЕСЕНИН Е БОЛКАТА НА СВАТА,ЗАЕДНО С РЕЖИСЬОРА – ШКОЛА МЕЙРЕХОЛД И ЗИННАЙДА РАЙХ ,КОЯТОЕ ПЪРВАТА ЖЕНА НА ЕСЕНИН !