Начало / Свят / Шофьорът на скандалния синдикалист Джими Хофа посочи гроба му

Шофьорът на скандалния синдикалист Джими Хофа посочи гроба му

Бившият шофьор на синдикалния лидер Джими Хофа твърди, че знае къде е заровен неговия шеф, информира „Лос Анджелис таймс”. Според Марвин Елкинд, това е станало в  Детройт, в основата на бетонната конструкция на небостъргачите на автомобилния концерн „Дженеръл Мотърс”, които тогава са били в начален етап на строеж. Това той разкрива в книгата „Къртицата: Двойствен живот в мафията” от канадския криминален журналист Ейдриън Хъмфрис.

Джими Хофа (1913 – 1975 г.) е основател на най-големия работнически синдикат „Тиймстърс”. Връзките му с мафията обаче водят до там, че той е затворен зад решетките през 1967 г. за подкупи, измама и корупция. Присъдата му е 13 г., но лежи до 1972 г., когато е освободен заради договорка с тогавашния президент на САЩ Ричард Никсън. Никсън забранява на Хофа да се занимава със синдикализъм до изтичането на първоначалната му присъда. Джими Хофа изчезва през 1975 г., а през 1985 г. е обявен за мъртъв.

„Неговите хора го убиха. Ясно беше, че така ще стане. Той се забърка с Тони Джак (гангстерски лидер по това време – бел. ред.), който изпрати убиеца. Самият Тони Джак ми каза – не в прав текст, разбира се”, казва бившият шофьор. Той споделя, че това му е станало ясно през 1985 г., на конференция на „Тиймстърс” – десет години след като Хофа изчезва на път за среща с гангстера Антъни „Тони Про” Провенцано. Когато са минавали покрай небостъргачите Еликнд, Антъни Джакалоне и Тони Джак, последният призовал компанията: „Кажете добро утро на Джими Хофа”, сочейки основите на „Дженерал Мотърс”.

Марвин Еликнд, познат като „Къртицата”, е описан в книгата като дребен престъпник, който бил двоен агент и снасял информация за канадските власти относно мафията. Тежкото му детство е причината да се забърка с гангстерите. Той става шофьор на Хофа на 18 години и изпълнява тази длъжност 4 години.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

WireAP_a03311887c5d4ff8a103e185a3658d96_16x9_1600

E Л Джеймс съблече отново героите си

На сцената пак е Крисчън Грей Freed представлява края на алтернативната трилогия „Петдесет нюанса сиво”. …