Начало / Свят / Книга разкрива първия британски двоен агент

Книга разкрива първия британски двоен агент

Книгата „Сняг – двойственият живот на шпионин от Втората световна война” от писателите Найджъл Уест и Мадок Робъртс разкрива историята на първия британски двоен агент, пише британският„Телеграф”. Става въпрос за Артър Оуенс (1899 – 1957 г.), уелски инженер, националист, който в началото снася информация за Германия, но след това минава на страната на Обединеното кралство.

Оуенс е вербуван от нацистите по време на бизнес пътуване до Белгия през 1935 г. Той получава кодовото име Джони О’Брайън. След това дава важна информация на германците относно военната подготовка на британците преди Втората световна война. Но след като неговата дейност била разкрита от МИ5, той се съгласява да стане първия двоен агент – поставя основата на нещо, което впоследствие се превръща в практика. Тогава Оуенс получава псевдонима си Агент Сняг.

Агент Сняг играл ролята си толкова добре, че в нито един момент и двете страни не били сигурни в неговата лоялност. Дори през 1941 г. неговите началници от МИ5 го затварят в затвор. Там обаче Артър Оуенс създава връзки с немски затворници и се добира до полезна информация, която да даде на Великобритания.
Макар ролята му да се оказва решаваща както за шпионажа, така и за развитието на самата война, за обществеността той  си остава предател и живее в нелегалност под постоянен страх от отмъщение от едната от двете страни. Първо пребивава в Канада, след това в провинциална Ирландия.

Интересен факт е, че известната актриса Патриша Оуенс (1925 – 2000 г.) всъщност е негова дъщеря. Но веднъж станала популярно име в Холивуд, тя прави всичко възможно да скрие кой е баща й.

Прочетете още

Один_из_самых_известных_символов_Копенгагена_—_Русалочка

Малката русалка запечатала лика на балерина

Символът на Копенхаген е открит на 23 август 1913 г. Най-тъжната приказка – това е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.