Начало / Свят / Бездомници променят живота си с писане

Бездомници променят живота си с писане

Хубаво е да завършим годината с някоя наистина добра новина. И да започнем новата с вярата, че книгите и писането въобще ще променят света. История вместо новогодишна честитка поднася сега Краси Проданов

Photo by rawpixel.com on Unsplash
Photo by rawpixel.com on Unsplash

Експериментът по творческо писане

Докато сами се кълнем, че дойде ли 2018-а, ще спрем цигарите или пък ще отслабнем с поне пет килограма, има човешки същества, които се надяват новата година да им даде нещо много по-простичко – покрив над главата.

Точно в подкрепа на хората без дом е създадена световна мрежа на т. нар. улични издания. Продавачите им обикновено са се озовали на улицата – целта е чрез продажбата на списания да припечелят за хляба насъщен.

Наред с това самите издания се опитват всячески да създадат предпоставки за нов старт в живота на онези, които са изпаднали в затруднение. Именно такава инициатива е и курсът по творческо писане за бездомни хора, организиран от чешкото „улично“ списание „Нови простор“.

За целта е ангажиран един от водещите специалисти

Рене Некуда преподава творческо писане от години, създал е и няколко книги по темата. В продължение на два месеца той говори, обяснява, редактира написаното от бездомните хора. И в същото време не спира да им се възхищава: „Те наистина умеят да пишат! – споделя той. – А и искат да го правят! Действително имат какво да споделят! Наистина невероятно…“

Снимка: Nový prostor
Снимка: Nový prostor

Съдбата на записалите се е ужасяваща според нашите представи

Зденек например губи дома си и заживява в колата. Развива диабет, заради което остава без работа. На улицата. Дагмар пък е едва на десет, когато майка й се самоубива. Но животът й е приготвил още по-горчива чаша – съпругът и децата й загиват при автомобилна катастрофа. На дъното е.

На самия курс се случва най-логичното

Бездомните хора започват да описват епизоди от често безрадостния си живот. Рене е удивен от желанието им, за него остава да насочи творческата енергия в правилна посока. Учи ги на ритъм, на това как да съставят историята. „Задрасквахме и преписвахме – споделя той за процеса на обучение, – размествахме абзаци, влагахме тук-там повече емоция или пък просто добавяхме пряка реч.“

Завършените разкази са наелектризиращи

Алена например описва едно семейно посрещане на празника в компанията на новия любовник на майка си – разочарованието, че е пренебрегната в семейството си и утехата, която намира в прегръдките на своя любим, Радек. Същият, който след години ще стане баща на децата й, ще заболее от шизофрения, ще съсипе живота й. Но това го няма в разказа. Защото кратките истории на бездомниците са като слънчевите лъчи, проблясвали в дните им. На това ги учи Рене Некуда. Да вземат хубавото и да го превърнат в незабравимо преживяване.

Photo by Cathryn Lavery on Unsplash
Photo by Cathryn Lavery on Unsplash

Ето няколко съвета как да пишем и ние красиво

Може да се каже, че това са съветите, помогнали и на хората без дом да открият твореца в себе си…

  • Четете на глас написаното – така по-лесно откривате къде куца нещо в текста.
  • Намерете сродна душа, с която да обсъждате опитите си – едно странично мнение винаги помага.
  • Открийте ритъма си на писане – най-добре, смесвайки кратки и дълги изречения, добавяйки и пряка реч.
  • Съсредоточете се върху кратка и ясна история – излишно многото информация само ще разводни написаното от вас.

Нека тези четири препоръки на чешките бездомници се превърнат в напътствие как да откриете и вие писателя в себе си… А истината е, че писането лекува от раните на живота. Експериментът на списание „Нови простор“ го доказва. Наградата за хората, включили се в курса, била публикация в коледния брой. И импулсът, че щом самите те са станали творци, значи имат силата да претворят нещо много по-голямо. Самия си живот.

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …