Начало / Интервюта / „Сияние в мрака“ – разкази като целувки… на ужаса

„Сияние в мрака“ – разкази като целувки… на ужаса

„По съдбовно стечение на обстоятелствата преди около 25 години станах част от екипа на „Плеяда“ и така получих ключ за вратата към света на Стивън Кинг. Докато превеждах разказите, включени в антологията, си спомних част от популярен цитат на Краля: „…разказът е като открадната целувка от непознат в мрака.“ Тъкмо това е усещането от разказите в „Сияние в мрака“ – не знаеш какво да очакваш, а когато се случи, е опияняващо“, пише във фейсбук- профила на сборника преводачката Весела Прошкова, с която Радио Хеликон разговаря.

210468_bГоспожо Прошкова, какво е „Библиотеката на Лиля“ ?

„Библиотеката на Лиля“ е вторият по значимост сайт в света, посветен на Стивън Кинг. Когато хората искат да намерят информация не само за книгите, но и за музика, филми, за всичко около Стивън Кинг, те влизат в „Библиотеката на Лиля“.

Ханс-Оке Лиля е съставител на сборника, но как му е хрумнала идеята за сайта „Библиотеката на Лиля“?

Историята на младия швед Ханс-Оке Лиля е любопитна. До 14-годишната си възраст той чете само комикси. Тогава открива Стивън Кинг, поглъща жадно книга след книга и установява, че преводите на шведски стават твърде бавно. Започва да учи английски усилено, така че на 20 години вече може да чете Стивън Кинг в оригинал. Изведнъж си казва – защо да не направя сайт, който да посветя на любимия си автор? Отначало сайтът е съвсем любителски, Лиля публикува в него информация, взета оттук-оттам, докато постепенно започва да влага творчество. Бързо разбира, че да се поддържа подобен сайт, изисква много усилия и време. Това включва непрекъснато влизане във всички подобни платформи по света, поддържане на обратна връзка с хора, които пишат там, най-вече с читателите на Стивън Кинг и със самия автор.

А как се стига до книгата „Сияние в мрака“?

През 2016 г. Ханс-Оке Лиля чества 20-годишнината на „Библиотеката на Лиля“ и тогава неговият приятел Брайън Фрийман от „Семитри Данс“ (издателство за хоръри) му подсказва да направят сборник, с който да отбележат този юбилей.

Какво е отношението на Стивън Кинг към шведския младеж и към проекта му „Библиотеката на Лиля“?

Ханс-Оке Лиля едва не припаднал, когато Стивън Кинг му се обадил първия път по телефона. Казва, че прекрасното отношение на Кинг към него му е позволило не просто да работи спокойно, а направо да се развихри. Но когато решава да събере разкази в юбилеен сборник, започва същинското ходене по мъките за Ханс-Оке Лиля, защото той няма опит в издаването на книги и общуването с всеки автор е свързано с още повече усилия.

Кои автори са включени в антологията „Сияние в мрака“?

5Първият разказ – „Синият компресор“, е на Стивън Кинг и понеже в него има препратки към „Сърцето издайник“ на Едгар Алън По, въпросният разказ на класика също е включен. Трябва да споменем също англичанина Клайв Баркър, известен в България с „Кървави книги“. Интересното за този автор е, че той преди всичко е известен художник, прави изложби по целия свят, а разказите му са толкова много, че присъстват поне в петнайсет сборника. За любителите на хоръра ще спомена шотландеца Рамзи Кембъл – наричат го един от бащите на жанра. Ричард Чизмар нашумя у нас с романа „Кутията на Гуенди“, написан в съавторство със Стивън Кинг. Брайън Джеймс Фрийман – млад автор, 39-годишен, има сериозен брой разкази зад гърба си. Впрочем интересна е историята как е започнал да пише. Когато намира в домашната библиотека на семейството книги на Стивън Кинг, Фриймън се запалва и, вдъхновен, се отдава на творчество. Но го изхвърлят от курса за талантливи ученици, защото бил прекалено повлиян от своя кумир и не пишел достатъчно литературно. Питате се как се е наричал преподавателят, изхвърлил го от курса? Стивън Кинг.

Томчето на Лиля е богато илюстрирано…

Да, всеки разказ в антологията е придружен с илюстрация на Ерин Уелс. Тя отначало смята, че е почти невъзможно да открие визуална нишка между толкова различни разкази. После обаче разгадава основни теми, които ги обединяват, и създава картинните интерпретации на сюжетите.

Корицата на „Сияние в мрака“ пък обра овациите още преди сборникът да излезе от печат. Нейният автор, Винсент Чон, е илюстратор и дизайнер на свободна практика, носител е на множество престижни награди, сред които World Fantasy Award през 2013-а и British Fantasy Award – цели пет пъти. Илюстрирал е произведения на автори като Рей Бредбъри и Стивън Кинг. Когато Ханс-Оке Лиля му обрисува представата си за бъдещата корица, на Чон веднага му хрумва да свърже талисмана на „Библиотеката на Лиля“ Марв с идеята за „доста зловещ мъж (или същество), седнал с гръб към нас, който се взира в екрана на компютъра си“.

Накрая Весела Прошкова ни разкрива, че „Сияние в мрака“ излиза у нас преди читателите в САЩ и Италия да са разгърнали антологията, а Радио Хеликон напомня, че самият Ханс-Оке Лиля ще представи книгата в „Хеликон – Витоша“ на 6 януари в 11 сутринта. Поканени са всички фенове на ужаса!

Разговора води: Людмила Еленкова

Прочетете още

hollystephenkingcouv

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 септември – 24 септември)

Очаквано, новият роман на Стивън Кинг „Холи“ се позиционира на първо място тази седмица, а …