Начало / Свят / Британското правителство няма да променя ДДС върху е-книгите

Британското правителство няма да променя ДДС върху е-книгите

Британското правителство отново изрази позицията си, че няма да намали ДДС върху електронните книги, пише thebookseller.com. От Обединеното кралство обявиха, че няма да последват примера на Франция и Люксембург, които намалиха ДДС върху книгите в дигитален формат, за да се таксуват те на същото ниво, както тези в печатан вариант.

Дейвид Гаюк, секретар на държавната хазна, коментира: „Според законите на Европейският съюз, ДДС на електронните книги трябва да бъде вземан на стандартна тарифа. Намалената тарифа не може да бъде приложена върху електронни доставки, или доставки на текст по интернет, защото те се класифицират като услуги, не като физически стоки. Следователно намаляването на ДДС върху електронните книги противоречи на закона на ЕС”.

Франция, последвана от Люксембург, намалиха ДДС върху електронните книги на 3%. Това ще влезе в сила от 1 януари. Това облагодетелства гиганта в електронната търговия „Амазон”, който изпраща на клиентите от Великобритания електронни книги именно от Люксембург.

ЕС вече изказа своето желание да обмисли отново законите за електронните услуги, като третира тези стоки и услуги по еднакъв начин, с еднаква тарифа. Също така да се вземе под внимание законите на страната, до която се изпраща, в случая Обединеното кралство, а не от която идва, в случая Люксембург, но не преди 2015 г.

В същото време Франция вдигна ДДС на книгите на хартиен носител от 5,5% на 7%, макар това да беше отложено с 3 месеца. Законът влиза в сила от 1 април.

Свързани заглавия
Франция отложи вдигането на ДДС върху книгите до 1 април
Италия сложи таван на отстъпките за книги
Издателства печатат в Китай, за да избегнат ДДС
Фъргъл Тобин, председател на Федерацията на европейските издатели: „Махнете ДДС върху книгите“

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …