Начало / Свят / Дъщерята на Езра Паунд съди фашистка организация

Дъщерята на Езра Паунд съди фашистка организация

Мери де Рачеуилц  – дъщерята на американския поет Езра Паунд, е завела дело срещу италианската фашистка организация „КасаПаунд”, защото използвала името на баща й и рушала неговата репутация, пише „Гардиън”. Тя възнамерявала да стори това още преди 2 години, но сега чашата преляла, когато симпатизант на групировката убил двама чернокожи мъже от Сенегал и ранил други трима във Флоренция, преди да се самоубие.

„Компрометирана организация като тази няма основание да използва името Паунд”, казва Рачеуилц. Както е известно, Езра Паунд е бил поддръжник на режима на Бенито Мусолини и го е защитавал в радиопредавания по време на Втората световна война. Въпреки това дъщеря му твърди, че „той не е бил нито с десни, нито с леви разбирания. Трябва да си чел и вникнал в „Кантос”, за да го разбереш (най-известното произведение на поета – бел. ред.). Става въпрос за стил. Виждал съм ръководителя на „КасаПаунд”, с бръснатата му глава, въобще не ме впечатлява”.

Силно дясната групировка „КасаПаунд” има 5 000 членове. Организацията се дистанцира от извършителя на убийствата във Флоренция, като твърди, че той не е бил член. „Много съжаляваме. Тя не знае нищо за нас. Ние не сме нито расисти, нито извършители на такива жестокости. Бихме желали да решим въпроса извън съда. Паунд не е търговска марка и всеки може да се асоциира с неговите идеи”, казва представител на „КасаПаунд”.
Мери де Рачеуилц е на 86 години сега. Тя живее в Италия и чете „Кантос” на студенти.

Езра Паунд е американски поет, роден 1885 г. Той е представител на ранния модернизъм. Играе основна роля за развитието на кариерите на творци като Т. С. Елиът, Джеймс Джойс, Робърт Фрост и Ърнест Хемингуей. По-известни негови произведения са „Ripostes”, „Хю Селуин Мобърли” и „Кантос”. След като се премества в Италия става привърженик на фашизма. Хванат е от американски войски по време на Втората световна война, обявен за луд и прекарва в затвора 12 години. Също е бил ревностен антисемит. След като излиза от затвора живее в Италия до края на живота си през 1972 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dante

Редактираха Данте в опит за повече коректност

700-годишнината от смъртта на великия поет честваме през 2021-а Пасажи, които са обидни за исляма, …