Начало / Свят / Дъщерята на Езра Паунд съди фашистка организация

Дъщерята на Езра Паунд съди фашистка организация

Мери де Рачеуилц  – дъщерята на американския поет Езра Паунд, е завела дело срещу италианската фашистка организация „КасаПаунд”, защото използвала името на баща й и рушала неговата репутация, пише „Гардиън”. Тя възнамерявала да стори това още преди 2 години, но сега чашата преляла, когато симпатизант на групировката убил двама чернокожи мъже от Сенегал и ранил други трима във Флоренция, преди да се самоубие.

„Компрометирана организация като тази няма основание да използва името Паунд”, казва Рачеуилц. Както е известно, Езра Паунд е бил поддръжник на режима на Бенито Мусолини и го е защитавал в радиопредавания по време на Втората световна война. Въпреки това дъщеря му твърди, че „той не е бил нито с десни, нито с леви разбирания. Трябва да си чел и вникнал в „Кантос”, за да го разбереш (най-известното произведение на поета – бел. ред.). Става въпрос за стил. Виждал съм ръководителя на „КасаПаунд”, с бръснатата му глава, въобще не ме впечатлява”.

Силно дясната групировка „КасаПаунд” има 5 000 членове. Организацията се дистанцира от извършителя на убийствата във Флоренция, като твърди, че той не е бил член. „Много съжаляваме. Тя не знае нищо за нас. Ние не сме нито расисти, нито извършители на такива жестокости. Бихме желали да решим въпроса извън съда. Паунд не е търговска марка и всеки може да се асоциира с неговите идеи”, казва представител на „КасаПаунд”.
Мери де Рачеуилц е на 86 години сега. Тя живее в Италия и чете „Кантос” на студенти.

Езра Паунд е американски поет, роден 1885 г. Той е представител на ранния модернизъм. Играе основна роля за развитието на кариерите на творци като Т. С. Елиът, Джеймс Джойс, Робърт Фрост и Ърнест Хемингуей. По-известни негови произведения са „Ripostes”, „Хю Селуин Мобърли” и „Кантос”. След като се премества в Италия става привърженик на фашизма. Хванат е от американски войски по време на Втората световна война, обявен за луд и прекарва в затвора 12 години. Също е бил ревностен антисемит. След като излиза от затвора живее в Италия до края на живота си през 1972 г.

Прочетете още

Arthur Conan Doyle, ebooks

Само 160 години? Елементарно, Уотсън!

Отбелязваме точно толкова от рождението на сър Артър Игнейшъс Конан Дойл Създателят на Шерлок Холмс и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.