Начало / Свят / Джо Шапкот със „Златният медал на кралицата” за цялостно творчество

Джо Шапкот със „Златният медал на кралицата” за цялостно творчество

Поетесата Джо Шапкот получи приза „Златният медал на кралицата” за цялостно творчество, информира „Индипендънт”. Тя е впечатлила журито най-вече с творбата си „От изменчивост” – стихосбирка, която показва нейния опит в борбата с рака на гърдата.

Карол Ан Дъфи, която е Лауреат на поетите и председател на журито, споделя: „Изящният английски език на нейната поезия успява да комбинира достъпността с дълбокото ангажиране с най-сериозните аспекти от човешкото битие – изкуството, науката, живота, смъртта”. Наградата на Шапкот ще бъде връчена в началото на следващата година в Бъкингамския дворец.

Джо Шапкот е английска поетеса, родена през 1953 г. Тя е носителка на някои от най-престижните награда за поезия като „Коста”, „Комънуелт”, „Форуърд” и др.
„Златният медал на кралицата” е приз, който се дава или за цялостно творчество, или за отделно произведение в стихотворна форма. Той не се връчва всяка година. Съвети на английската кралица относно медала дава специален комитет от учени и автори, представляван от заемащия поста Лауреат на поетите. Наградата е учредена от през 1933 г. от крал Джордж V по препоръка на тогавашния Лауреат на поетите Джон Мейсфийлд.

Фото: latitudefestival.co.uk

Прочетете още

50906953_2223181614587138_2498911697658445824_n

Финал на кампанията за най-дълго любовно писмо в България за 2019 г.

Ден преди финала сме на романтичната кампания за написване на най-дългото любовно писмо в България …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *