Начало / България / Писма от любов и за любов

Писма от любов и за любов

210461_bЖивотът на известните, в това число и писателите, винаги ни е занимавал и вълнувал. Кореспонденцията между тях и близките на сърцето им хора е може би най-точният документ, останал във времето, по който можем да съдим какви са били те, кого са обичали и кой ги е обичал. Инна Учкунова е събрала откъси от онези писма между велики писатели и техните музи, които са грабнали сърцето ù със своята силна любов и човечност. Някои от тези емоционални връзки са станали пословични, други ще срещнем тук за пръв път. Общото между тях е силата на страстта и не на последно място – изискаността на словото, с която са създадени тези съкровени и изстрадани редове.

389648_10150742135104902_93955910_nВпрочем, ето какво казва в предговора си към книгата „Докато сърцето се надява“ (изд. „Хеликон”) самата авторка:

„Когато започнах работа по този проект, имах за цел да открия красиви цитати от писмата на велики писатели и поети до техните любими, защото кой по-добре би могъл да изрази чувствата си от хората на перото. Но постепенно се появи и втори план – този на болката на сърцето, на тъгата, които, използвани правилно, могат да бъдат най-мощните сили на света и да тласнат един обикновен човек към необикновени дела.

Затова посланието на тази книга е следното: не се бойте от несподелената любов, обичайте – обичайте с цялото си сърце…“

 

 

„Любов?… Това е вълнá, по която се плъзваш, тя поглъща тялото ти, смеха ти; отдай ѝ се… отдай сълзите си на пясъка. Любовта е подобна на молитва – не може да се планира, просто падаш в нечии ръце, когато вярата ти надделее над съмненията.“

Ан Секстън до Филип Леглър

 

„Любовта не може да е истинска, ако се колебае дори за секунда дали да се пожертва за обекта на своята привързаност.“

Робърт Бърнс до Агнес Макълхоуз

 

„Тази вечер любовта ми към теб е толкова дълбока и нежна, че чак не се побира в мен. Чувствам се като езеро, обградено от високи планини. Ако се изкачиш на някой от върховете и… ако хвърлиш сърцето си в езерото, ще видиш, че то е бездънно…“

Катрин Мансфийлд до Джон Мъри

 

Прочетете още

221316_b

165 анекдота за известни личности – хумор, над който се мисли

Инна Учкунова предлага да общуваме интелигентно и с усмивка Те са учени, политици, художници, композитори, …