Начало / Свят / 8 семейства от фентъзи книги, към които бихме искали да се присъединим

8 семейства от фентъзи книги, към които бихме искали да се присъединим

ил.1.главнаЕдно от нещата, заради които обичаме фентъзи жанра е, че виждаме как дори и хората със супер сили трябва да се разправят със семействата си. Някои от фантастичните кланове обаче са просто очарователни. Ето осем семейства, към които много бихме искали да се включим:

ил.2.дейвис„Дийвисови“ от Алън Фостър

Представете си живота, ако семейство магьосници, а не мъгъли беше отгледало Хари Потър. Детството му доста би приличало на това на Симуон Дийвис, чието семейство се състои от необикновени хора. В училище Симуон и сестрите му учат магии като част от програмата си. Но когато бутилка с „Истина“ е открадната от местната аптека, нещата отиват на зле. Могат ли Симуон и сестрите му да използват свята необикновеност, за да спасят положението?

ил.3.нишката, която свързва костите„Нишката, която свързва костите“ от Нина Хофман

Том Ренфилд вижда духове – не точно талант, с който бихте се хвалили наляво-надясно, освен ако не искате да ви затворят в лудница. Когато попада на Лаура Болт, той разбира, че свръхестествените му способности се простират доста по-далеч от това да говори с мъртвите и тя има нужда от помощта му. Въпреки, че семейството от вещици на Лаура не функционира правилно, то се състои от много интересни хора, с които бихме искали да прекараме празниците си.

ил.4.сестра светлина, сестра мрак„Сестра Светлина, сестра Мрак“ от Джейн Йорен

Феновете на Ария Старк и Игрит от „Игрите на глада“ ще се влюбят в тази история за две сестри, едната от които носи светлина, а другата – мрак. Легендата започва с историята на Джена – момиче, изоставено три пъти и накрая приютено от група жени, последователки на богинята Алта. Или става дума за сестра ѝ, Скада, чието рождение е предсказано в пророчество? Двете сестри трябва да се борят заедно, за да спасят света от апокалипсис (а ние нямаме нищо против да помагаме).

ил.5.чарли и шоколадовата фабрика„Чарли и Шоколадовата фабрика“ от Роалд Дал

Семейство Бъкет са бедни, но според нас си имат своите златни билети – сърцата им от злато, с които учат Чарли какво наистина е важно в живота. Благодарение на това, когато Чарли стига до края на предизвикателствата в „Шоколадовата“ фабрика на Уили Уонка, печели голямата награда – доверието на Уонка. Душата на това семейство са бабата и дядото на Чарли.

ил.6.фантастичната четворка„Фанастичната четворка“ от Стан Лий и Джак Кърби

Фантастичната четворка е пъстър екип от различни супергерои, които, събрани заедно, образуват страхотно семейство, което се бие със злото: Господин Фантастичен, Невидимата жена (Сюзън Сторм), Човека-факла (братът на Невидимата жена) и любвеобилният им приятел Нещото. Това е първата история за супергерои, която превръща „Марвел Комикс“ от малко издателство в конгломерата, който е в момента.

ил.7.хрониките на нарнияХрониките на Нарния“ от К. С. Луис

Точно преди да избухне Втората световна война в Англия, хиляди ученици са евакуирани в провинцията, за да бъдат предпазени от бомбардировките в Лондон. По това време три момичета отиват да живеят в дом близо до К. С. Луис. Той казва след време, че благодарение на тях обиква децата и именно те го вдъхновяват за „Лъвът, Вещицата и дрешникът“. Класиката представя историята на четирите деца Питър, Сюзън, Едмънд и Луси, които откриват портал към вълшебната земя на Нарния в гардероба си. Тези деца представляват семейство, което е заедно в добро и зло и ние бихме искали да сме част от вълшебния им свят.

ил.8.прелестни създанияПрелестни създания“ от Ками Гарсия и Маргарет Стоъл

Също като Итън Уейт сме привлечени към мистериозната Лена Дъчанес и нейното Кастър (магьосническо) семейство. Но семейство Кастър е разделено на два лагера: на светлината и на мрака. А времето на Лена изтича. Скоро ще бъде разпределена към една от двете воюващи групи. Но дори и тъмната страна на семейството си има своето очарование.

ил.9.игра на троновеИгра на тронове“ от Джордж  Р. Р. Мартин

Очевидно повечето фамилии в „Игра на тронове“ са типичен пример за такива, от които бихме странили – с всичките им кръвосмешения, отцеубийства и пр., и пр. Но едно семейство се отличава сред останалите като порядъчни хора, с които бихме искали да прекараме зимата: семейство Старк. Роб поема семейното наметало след смъртта на баща си, а Джон и Санса воюват заедно, за да спасят най-малкия си брат. Стискаме палци, че това семейство, което се явява слънчев лъч в света на мрака, ще преживее дългата зима на Мартин.

 

Превод Кристина Цонева, по материали от „Мери Сю“

Прочетете още

Tsanko_Lalev

Цанко Лалев: Във всеки млад човек се крие герой

„Домът на пчелите“ е книга, която съчетава няколко жанра – фентъзи, трилър, исторически роман и …